Tips en Tricks voor een goede nachtrust

Uit recent onderzoek* van het centraal bureau voor statistiek kampt 20% van de mensen in Nederland met slaapproblemen. Deze slaapproblemen zijn van grote invloed op de gezondheid en heeft daarnaast grote economische gevolgen. Slaapproblemen kosten de Nederlandse economie zo'n 4,5 miljard euro per jaar. De kosten door slaapproblemen zitten in verzuim door slaaptekort, productiviteitsverlies en bedrijfsongevallen (Bron: ArboNed).

Slaapproblemen

Wat kunnen wij zelf doen om de nachtrust te bevorderen en gezonder om te gaan met onze slaap?

Zorg voor een optimale slaapomgeving in de slaapkamer
Een te hoge temperatuur heeft negatieve invloed op de kwaliteit van slaap. De aanbevolen slaapkamer temperatuur is 18 Co. Daarnaast kan een donkere en stille kamer de kwaliteit van slaap verbeteren.

Voorkom blootstelling aan blauw licht
Het is bekend dat blauw licht (computer, mobieltje, tablet) de aanmaak van melatonine verstoord. Dit slaaphormoon is nodig om ’s avonds lekker in te kunnen slapen.

Voldoende beweging
Beweging zorgt voor fysieke vermoeidheid. Over het algemeen slaapt men hierdoor gemakkelijker in. Let op: Probeer intensief sporten te vermijden 2 uur voor het slapengaan. Hierdoor wordt het hormoon endorfine aangemaakt wat er juist voor zorgt dat je energieker wordt.

Regelmaat met opstaan en naar bed gaan
Het lichaam heeft een biologische klok. Deze verschilt per persoon, maar het is aan te bevelen om een vast ritme in opstaan en naar bed gaan te vinden. Dit heeft een positief effect op de slaapkwaliteit. 

Voeding
Eet producten (tonijn, kwark, noten) die tryptofaan bevatten. Dit stimuleert de natuurlijke aanmaak van melatonine. Echter is het van belang om 2 uur van tevoren niets meer te eten.

Het juiste bed
Een goed bed draagt bij aan het optimaliseren van de slaapomstandigheden. Een juiste ondersteuning en slaapklimaat hebben een positief effect op de slaapkwaliteit.

Matig de alcohol en koffie inname
Drink na 3 uur ’s middags geen koffie meer vanwege de grote mate van cafeïne dat dit bevat. Overmatig alcohol gebruik verstoord de kwaliteit van slaap en de aanmaak van melatonine.

Ontspanningsoefeningen
Het effect van ontspanningsoefeningen zoals de 3,2,1 slaaptechniek kunnen een positieve bijdrage leveren aan de slaapkwaliteit en de inslaaptijd. 

Bron: Trouw

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?