Leestijd:

4 tips om je matras te reinigen en onderhouden

Wist je dat je je matras het best kan onderhouden door het regelmatig te reinigen en je matrashoes te wassen? Wij geven je enkele tips voor optimaal matrasonderhoud.

Advies over jouw matras? Kom langs in de winkel

Vind jouw winkel
Inhoudsopgave

Matras reinigen of vervangen? 

Een veel gestelde vraag over matrassen is wanneer deze vervangen moeten worden. Wat is de levensduur van een matras? Het wisselt per matras en per persoon, maar in het algemeen kun je tien jaar aanhouden. Zweet je veel in bed? Dan zal jouw matras eerder aan vervanging toe zijn. Na tien jaar zien we duidelijk dat een bed versleten is en qua hygiëne ook niet echt fris meer is. Hier komen de tips om je matras te reinigen en onderhouden!

 

Matras vervangen

Is jouw matras al ouder dan 10 jaar en merk je dat je matras echt toe is aan vervanging? Bekijk onze matrassen of kom deze testen in onze winkel. 

Tip 1: Vergeet niet je matrashoes (de tijk) te wassen!

Was regelmatig de hoes van het matras: de matrastijk. Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40°C of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij. Heb je een matrastijk met natuurlatex? Laat deze niet buiten in de zon luchten. Natuurlatex droogt uit en wordt poreus door UV-straling.

Tip 2: Gebruik een goede molton en hoeslaken


Gebruik een goede moltonhoes en een goed hoeslaken om het matras. Dit is erg belangrijk omdat op die manier vocht, afvalstoffen en zuren – die we allemaal verliezen door uitademen en transpireren – in de hoezen worden opgenomen en verwerkt, niet door de matras zelf. De molton en hoeslakens kun je gerust op 60 °C wassen.

Tip 3: Draai en keer regelmatig je matras

Je kunt de levensduur van sommige matrassen verlengen door deze regelmatig te draaien en te keren. Dit verschilt echter per matras. Bepaalde matrassen kun je op twee of zelfs vier manieren beslapen. Je kunt ze in de lengte draaien, maar ook omkeren. Je kunt het beste de slaapadviseur raadplegen waar je de matras hebt gekocht om te vragen hoe dit met jouw matras zit. Vraag dan ook gelijk hoe vaak het raadzaam is om het matras te keren. Bij het ene matras is dit namelijk elke maand, bij een ander matras kan dit slechts eens per half jaar nodig zijn.

Tip 4: Laat je matras lekker luchten!

Maak je bed niet direct op wanneer je eruit stapt, maar gooi het dekbed van je af naar het voeteneinde en laat het lekker zo liggen. Zo kan het bed de warmte en het vocht wat je ’s nachts hebt geproduceerd beter kwijt.

Reinig je matras en beddengoed met de Raycop stofzuiger

Een Raycop is een antibacteriële stofzuiger en wordt gebruikt om je matras of beddengoed mee te reinigen en te onderhouden. De Raycop is te koop en te huur in onze webshop.