Slapen met regen

Wees eerlijk, wat is er nu comfortabeler dan een beetje licht gesputter op een regenachtige dag? Vooral 's avonds in bed kan regen rustgevend zijn, maar slapen we hierdoor ook beter?

Veel mensen slapen beter in de regen, maar hoe kan dat nu? Een groot deel van het antwoord ligt in hoe onze hersenen de geluiden om ons heen interpreteren. Harde geluiden als alarmbellen of plotselinge knallen kunnen we nauwelijks negeren, hoe hard deze ook zijn. Dit, terwijl we juist langzame geluiden als de wind door de bomen of de golvende zee onze hersenen juist uitschakelen. 

Het geluid van regen valt in de categorie 'roze geluid', ook wel roze ruis of 1/f ruis genoemd. Verwar dit niet met witte ruis. Dit wordt juist gebruikt om gedetineerden uit hun slaap te houden tijdens het ondervragen. Roze ruis helpt bij het afbouwen van hersenactiviteit en helpt je in een soort trance te komen waardoor je niet alleen in slaap valt, maar ook je slaapkwaliteit omhoog gaat.

Daarnaast is het geluid van regen van nature geen bedreigend geluid voor je hersenen, waardoor je brein je toestaat in te dutten. Het geluid van regen kan zelfs andere geluiden die je juist wel wakker zullen houden verbloemen. Ter vergelijking zul je vaak automatisch wakker worden van wél bedreigende geluiden zoals alarmen.

Ook de geur van een regenachtige dag helpt je slaperig te maken. Als het droog wordt komt er uit de wortels van planten en bomen een stofje vrij en deze geeft een muskusachtige geur af waarvan je slaperig wordt. Hetzelfde geldt voor het werken in de tuin of de geur na hevige onweer. Deze geuren zijn vaak erg comfortabel omdat ze erg aards zijn. Hierdoor kun je je nog meer ontspannen en nog dieper in slaap vallen. 

Slaap je nu echt beter als het regent? Vreemd genoeg lijkt dit niet het geval te zijn. Zonnige dagen zorgen blijkbaar voor een betere nachtrust. Regen en onweersbuien zijn moeilijk te voorspellen en flitsen, donder, rammelende ramen en gierende wind zijn storend en laten je vaak niet ongestoord slapen. 

Echter, als het zachtjes regent maakt dit een erg plezierig en zacht geluid wat wél bevordelijk is voor je slaap. Regenachtige dagen zijn ervoor gemaakt om lekker in bed, of op de bank, onder je dekentje te kruipen en heerlijk weg te dromen. Toch?

Bron: SlaapGoeroe.nl

Verder lezen? 9x wat je niet wist over slapen

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?