Het mysterie van nachtmerries

Nachtmerries, zo werkt 't.

Herken je het gelukzalige gevoel wanneer je ‘s morgens wakker wordt en een heerlijke droom heeft gehad? Jr kon vliegen, je had een leuke ontmoeting met iemand of lag ergens op een zonnig strand. Heerlijk om zo de dag te beginnen. Helaas is er ook de angstaanjagende droom: de nachtmerrie. Je wordt achterna gezeten, kan niet weg rennen, kan niet praten of raakt je tanden kwijt. Badend in het zweet schrikt je wakker van deze vreselijke schrikbeelden. Nachtmerries: hoe ontstaan ze en hoe kom je er vanaf?

Nachtmerries zijn heftig en beangstigend. De grootste kans om een nachtmerrie te onthouden, is ‘s morgens tijdens het ontwaken of wanneer je wakker schrikt tijdens de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movements, oftewel snelle oogbewegingen. Tijdens deze slaap is het lichaam opvallend rustig en zijn de hersenen ontzettend druk. De ogen schieten in dit slaapstadium druk heen en weer achter de oogleden.

Betekenis van dromen en nachtmerries
Wanneer je op internet gaat zoeken, vind je de meest fascinerende verklaringen voor dromen en nachtmerries. Dromen over naaktheid zou betekenen dat je bang bent om je kwetsbaar op te stellen. Wanneer je valt, zou dit erop wijzen dat je bang bent om de controle te verliezen of de controle over een situatie al bent verloren.

Ook Carlijn zocht de betekenis van haar nachtmerrie op. Ze vertelt: “Ik droomde dat ik achterna werd gezeten. Het was doodeng. Ik probeerde om hulp te schreeuwen, maar het lukte niet. Er kwam geen enkel geluid uit me. De nacht erna droomde ik soortgelijks. Op internet las ik dat het kan betekenen dat ik niet word gehoord in het echte leven. Dat je probeert iets aan te geven, maar er wordt niet naar je geluisterd waardoor je het gevoel hebt dat je überhaupt niks mag zeggen. Ineens viel alles op z’n plaats. Ik had vlak ervoor een nare ervaring met een leidinggevende. Ik gaf bij hem aan dat wegens ziekte van een collega de werkdruk op de afdeling erg was opgelopen. Hij wilde er niks over horen en ik had het gevoel dat hij het niet serieus nam.” 

Slaapstoornis
Nachtmerries ontstaan dus voornamelijk door angst, verdriet en verwarring. Ze kunnen uit het niets ontstaan, bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis. Dromen is een manier om ervaringen van de dag te verwerken. Sommige mensen hebben telkens dezelfde nachtmerrie. Nacht na nacht herhaalt deze zich. Iets wat erg vermoeiend kan zijn en waar iemand behoorlijk last van kan hebben. Zelfs zo veel last dat er wordt gesproken van een slaapstoornis.

Dit kan je tegen nachtmerries doen
Uit onderzoek blijkt dat mensen die lijden aan slapeloosheid door nachtmerries, hier zelf iets aan kunnen doen. Er bestaat een thuisstudie waardoor de slaapstoornis kan verminderen. Tijdens het onderzoek bleek dat de helft van de testgroep hier baat bij had. De proefpersonen leerden om aan de hand van een werkboek en oefeningen het verloop van hun nachtmerries te beïnvloeden. Er zijn tal van andere dingen die je kunt proberen, van cognitieve gedragstherapie tot hypnose. Helpt dit alles niet? Onthoud dan: de meeste dromen zijn bedrog!

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?