Dromen van Goud op een bed van karton

Het Olympisch dorp is geopend! De sporters maken zich na 5 jaar op voor hun Olympische droom en aan de voorbereiding heeft het niet gelegen. Alles wordt tegenwoordig in de sportwereld gemeten: van de fysieke gesteldheid, voeding, rust tot het juiste schoeisel. Niets wordt er meer aan twijfel over gelaten om de prestaties van topsporters te verbeteren.

Belang van slaap in topsport

Uit onderzoek blijkt dat slaap een behoorlijke invloed heeft op het herstel en prestaties van topsporters1. De afgifte van groeihormoon tijdens diepe slaap bevordert fysiek herstel en kan als natuurlijke doping worden beschouwd. 

Voor een goede slaap zijn factoren als slaap hygiëne, mindset, slaapduur, slaapklimaat en een juist bed essentieel.

Opvallend is dat topsporters over het algemeen een ander slaapgedrag laten zien dan niet-topsporters. Het vermoeden is dat de fysieke bouw van topsporters hierin een rol speelt. Topsporters kunnen regelmatig niet goed op hun zij slapen omdat zij (vaak) hun brede schouders niet ‘kwijt kunnen’ in de matras, stelt slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof.  

Een bed van karton

Een onjuiste ondersteuning geeft druk op de schouderpartij, hierdoor draaien ze naar voren op de buik of naar achteren op de rug stelt Hulshof met een verhoogde spierspanning tot gevolg hebbende. Met enige verbazing las ik dat de sporters tijdens dit prestigieuze evenement op recyclebare kartonnen bedden sliepen. Als we iets weten is dat karton verre van optimaal is in de ondersteuning van het lichaam en dus mogelijk niet bevorderend voor de slaapkwaliteit.

De buikslaper in het voordeel?

Een stevig slaapcomfort, zoals het bed van karton, past alleen bij mensen die een sterke voorkeur hebben om op de buik te slapen. Is de op de buik slapende topsporter dus in het voordeel ten opzichte van de rug of zij slapende topsporter? Het zou zo maar kunnen stelt, Hulshof. Slaapcomfort speelt een belangrijke rol in de ervaren slaapkwaliteit. Wanneer de sporter gewend is aan een zachter slaapcomfort thuis, dan kan het erg wennen zijn om te slapen op een kartonnen bed in het olympisch dorp.

Hoe het slaapcomfort in het Olympisch dorp de prestaties van sporters beïnvloed zal tijdens en na afloop van de spelen moeten worden onderzocht. Zo kan de besluitvorming omtrent slaapcomfort in de toekomstige Olympische dorpen geëvalueerd worden.

1 Mah et al. (2011) Sleep

Hidde Hulshof werkt samen met Beddenspecialist.nl en diverse sportorganisaties als o.a. sc-Heerenveen en individuele topsporters zoals Anna van der Breggen, Roy Meyer om het verbeteren van het fysieke slaapgedrag van deze sporters te bewerkstelligen. Daarnaast werkt Hidde Hulshof met ruim 70 fysiotherapie praktijken samen om fysieke problemen t.a.v. de nachtrust te verhelpen of te verminderen

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?