
Meest gestelde vragen aan Slaapfysio Hidde
Dekker Slapen Zuidwolde
Hidde Hulshof is de eerste SlaapFysio van Nederland. Slaap is een belangrijk onderdeel van een goed herstel, zowel mentaal als fysiek. Hij is veel in gesprek met mensen over slaap en ziet veel vragen steeds opnieuw terugkomen. Welke dat zijn lees je hieronder.
1. Hoe komt het dat ik slecht slaap?
2. Hoeveel slaap heb ik nodig?
3. Hoe leer ik mijn slechte slaaphouding af?
Het lijkt misschien niet makkelijk, maar een slaaphouding afleren is mogelijk. Uit het gebruik van de SlaapID-sensor blijkt dat veel mensen in de minder bekende tussenhouding slapen. Een half op de zij gedraaide slaaphouding waarbij het bovenste been vaak over het andere been gelegd wordt. Dit maakt dat de onderrug in rotatie komt te liggen wat spanning kan geven in de onderrug en nek. Vanuit ergonomisch standpunt niet de beste slaaphouding. Er zijn voor deze slaaphouding gemakkelijke oplossingen zoals de Beddelicious Buddy.
Deze zorgt ervoor dat de persoon leert op zijn zij te slapen en niet doordraait naar de tussenhouding. Even wennen met zo’n bedpartner in bed… maar het kan ervoor zorgen dat je beter in bed ligt.
4. Waarom is slapen zo belangrijk?
Slaap is het fundament voor herstel en is essentieel voor de prestaties die jij overdag moet leveren. Wanneer je slecht slaapt heeft dit effect op je mentale gesteldheid, je voeding en je beweging. Een slechte slaapkwaliteit zorgt ervoor dat je sneller naar ongezonde voeding grijpt, je kiest er sneller voor om niet te gaan sporten en je het maakt je sneller lusteloos, prikkelbaar en gedemotiveerd. Slaaptekort beïnvloedt dan ook je focus gedurende de hele dag. Het eerste wat je merkt bij slaaptekort is een vermindering van je concentratievermogen, je bent minder scherp en de kans op het maken van fouten neemt aanzienlijk toe. Op de lange termijn brengt slaaptekort een risico met zich mee op diverse gezondheidsklachten.
5. Kan ik een slaaptekort inhalen?
Echter is de powernap niet nodig wanneer je voldoende slaap krijgt ’s nachts.
6. Tips van de Slaapfysio om beter te kunnen slapen
Een van de meest voorkomende valkuilen is een vast dag en nachtritme. Uit de slaapanalyses die ik maak als SlaapFysio zie ik dat mensen geen vaste tijden van naar bed gaan en opstaan hebben. Oftewel de slaapduur is niet consistent. Onze biologische klok is gevoelig voor ritme en regelmaat. Een verstoring van het dag- en nachtritme zorgt ervoor dat de fysiologische processen in het lichaam verwart raken. Probeer dus zoveel mogelijk jezelf aan vaste tijden van naar bed gaan en opstaan te houden. Een avondroutine inbouwen is van belang om je slaapkwaliteit te bevorderen. Zorg ervoor dat je ’s avonds voordat je gaat slapen: taken afrond (kleding klaarleggen, opruimen, verwarming omlaag, etc.), persoonlijk hygiëne (douche, tanden poetsen, etc.) en ontspanning (lezen, meditatie, mindfulness, ademhalingsoefening, etc.). Daarnaast is het van belang dat de omgeving waarin je slaapt opgeruimd en comfortabel is. Juiste kamertemperatuur (16-18 graden), juiste luchtvochtigheid en de juiste slaapproducten (bed, matras kussen).