Hoe lang gaat een matras mee?

Dekker Slapen Zuidwolde

Je matras gaat ongeveer 8-10 jaar mee. Als je goede ondersteuning wilt blijven behouden, is het verstandig het matras na 8 tot 10 jaar te vervangen. Zelfs als het ligcomfort nog goed is, zal het matras na 10 jaar onhygiënisch zijn geworden en is de kans groot dat het ondersteunend vermogen sterk is teruggelopen.

Wanneer moet je een matras vervangen?

Het is lastig inschatten wanneer je je matras moet vervangen. Een versleten matras biedt niet meer de juiste ondersteuning of wordt onhygiënisch. Maar waar herken je een versleten matras precies aan? Een versleten matras herken je vooral aan kuilvorming en onaangename geurtjes of vlekken in het matras en fysieke klachten aan je eigen lichaam. Dit duidt meestal op vorming van bacteriën en wellicht zelfs op schimmels.

1. De hygiëne van een matras neemt af

Je verliest ‘s nachts zo’n 60 milliliter vocht per uur. Dit is wekelijks meer dan 3 liter zweet. Omdat het beddengoed al het vocht op kan nemen, is het onvermijdelijk dat je matras dit ook absorbeert. Na gemiddeld 10 jaar kan je matras dit vocht niet meer absorberen. Daarnaast wordt het matras dagelijks ongeveer 8 uur verwarmd door je lichaam. De kans op schimmelvorming groeit en je matras wordt gevoelig voor bijvoorbeeld bedwantsen (kleine beestjes). Naast vocht verlies je iedere nacht ook huidvet en dode huidcellen. Deze trekken in je matras en vormen een goede broedplek voor huisstofmijt, bacteriën en onhygiënische geuren. Om je matras tussentijds te reinigen hebben we Raycop lees hier meer.

 

2. De ondersteuning vermindert

Iedere keer dat je je matras gebruikt gaat er ondersteuning verloren. Het matras bied je lichaam steeds minder de ondersteuning die het gewend is. Misschien merk je dit niet eens, omdat dit proces heel langzaam gaat. Gedurende de nacht is het wel erg belangrijk dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Slapen op een matras met weinig ondersteuning kan gevolgen hebben voor je lichaam: je wervelkolom, spieren en gewrichten krijgen dan niet de kans om zich op de juiste manier te herstellen. Hierdoor kunnen rug- en nekklachten ontstaan.

Mood image for product

Check je matras met SlaapID

Is jouw matras ouder dan 8 jaar? Dan kan het zijn dat je ligcomfort niet meer toereikend is. Het wordt wellicht tijd voor een nieuw matras.

Bij Beddenspecialist hebben wij de SlaapID thuismeting. Met deze SlaapID brengen wij jouw slaapgedrag in kaart, en kunnen op deze manier zien hoe jouw lijf reageert op het bed waarop je thuis ligt. Is jouw matras niet meer voor jou geschikt, dan komt dat onherroepelijk uit de SlaapID thuismeting. Lees er hier meer over.

Meer over SlaapID
Mood image for product
Mood image for product

Adviesmethode Beddenspecialist gebruikt in wetenschappelijk onderzoek!

Lage rugklachten zijn een groot probleem in Nederland. Uit het rapport Zinnige Zorg blijkt dat 1 op de 12 mensen met deze klachten worstelt. Hiermee staan lage rugklachten op de eerste plaats van de top-52 aandoeningen met een hoge ziektelast.

De nachtrust speelt hierin een grote rol en daaruit volgt de vraag in hoeverre matraseigenschappen een rol spelen bij lage rugklachten.

Om dit te onderzoeken is een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van matraseigenschappen op comfort en pijn bij mensen met lage rugklachten. Benieuwd hoe wij dit hebben aangepakt? Lees dan gauw verder!

Wetenschappelijk onderzoek
Mood image for product
Mood image for product

Reinig je matras met Raycop

Raycop is de antibacteriële stofzuiger die je bed, matrassen en beddengoed reinigt op een chemicaliënvrije manier. De UVC-antibacteriële stofzuiger Raycop heeft bewezen allergenen, bacteriën en mijten te verwijderen uit je bed, matras en beddengoed.

Meer over Raycop
Mood image for product

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?