Leestijd:

5 Tips tegen onrustig slapen: dit kan je ertegen doen!

Er zijn helaas veel mensen die ’s nachts slecht en/of onrustig slapen. Er zijn verschillende oorzaken en oplossingen voor te bedenken waarom je onrustig slaapt. In deze blog geven we je 5 tips voor een betere nachtrust.

Meer inzicht in je slaapgedrag? Doe de SlaapID thuismeting!

Inhoudsopgave

Slaap jij onrustig?

De voordelen van een goede nachtrust 

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Slaap helpt ons om ons fysiek en mentaal te herstellen en onze energie op te laden voor de volgende dag. Het kan ons ook helpen om ons emotioneel stabieler te voelen en om beter met stress om te gaan. Daarnaast draagt het bij aan onze gezondheid, omdat het ons immuunsysteem versterkt en ons beschermt tegen ziektes. 

 

De nadelen van onrustig slapen  

Een slechte nachtrust kan negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid en welzijn. Als we niet voldoende slaap krijgen, kunnen we ons moe en uitgeput voelen en kan onze concentratie en prestaties lijden.  

Een slechte nachtrust kan ook ons humeur en emotionele welzijn beïnvloeden, wat kan leiden tot irritatie, stemmingwisselingen en zelfs depressie. Een slechte nachtrust kan ons ook vatbaarder maken voor ziektes, omdat het ons immuunsysteem verzwakt. 

Ontdek hoe je jouw slaapsituatie kunt verbeteren

Tip 1: Ga overdag wandelen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je slaap ’s nacht te bevorderen. Overdag een lekker stuk lopen kan hier bijvoorbeeld goed bij helpen. Let er wel op dat je dit dan ’s middags of in het begin van de avond doet voor het beste resultaat. Daarnaast is daglicht overdag ook belangrijk. Veel licht zorgt ervoor dat je je biologische klok scherp houdt en de productie van melatonine stimuleert. Let daarnaast op dat je niet teveel cafeïne drankje inneemt, drink niet te veel koffie, thee en cola.  

Tip 2: Demp het licht voor je gaat slapen 

Zet voordat je gaat slapen niet alle lichten aan in huis. Demp alvast het licht zodat je het slaaphormoon melatonine aan maakt. Zorg er ook voor dat je ruim twee uur voordat je gaat slapen, de computer, tv of je tablet uitzet. Fel licht verstoort de aanmaak van melatonine, waardoor je onrustig slaapt.  

Tip 3: Zorg voor een koele slaapomgeving 

Voordat je gaat slapen is het belangrijk dat je een ideale slaapomgeving creëert. Zorg ervoor dat de temperatuur ongeveer 18 graden is in de slaapkamer. Verduister daarnaast ook de slaapomgeving, elk licht heeft een nadelig effect op de kwaliteit van slaap. Leg uw telefoon niet naast uw bed, de stralingen van uw telefoon zouden de kwaliteit van uw slaap beïnvloeden.  

Tip 4: Voorkom onrustig slapen met een goed bed, matras of kussen 

Controleer ook je matras, hoe oud is deze al? Een goed matras is niet ouder dan 8 jaar, Na die tijd wordt de kwaliteit merkbaar slechter en dat kan ten koste gaan van je slaapkwaliteit en niet in de laatste plaats kan je lichamelijke klachten krijgen. Naast je matras is een dekbed en een goed passend hoofdkussen ook van groot belang.  

Tip 5: Check je bed

Word je ’s nachts vaak wakker? Tijdens de nacht wissel jij regelmatig van positie. Dat heb je niet in de gaten, want meestal slaap je lekker door. Je lichaam maakt ’s nachts bepaalde slaapfases door. Heb je een bed dat bijvoorbeeld te stevig is, of niet helemaal meer geschikt is voor je lijf, dan komt je lichaam in de knel. En krijg je bijvoorbeeld tintelende armen.  

Tijdens je diepe slaap zal je er niet zo’n last van hebben. Maar maak je de lichtere slaapfase door, dan zal je lichaam reageren op de knelling in je arm. Je draait je om en voila, je bent wakker. Heb je dan alcohol gedronken of is je adrenaline niveau te hoog door een van bovengenoemde oorzaken, dan is de kans groot dat je wakker blijft liggen. 

 

Wil jij weten of je bed nog wel geschikt is? Doe dan de SlaapID thuismeting. Met dit apparaatje kunnen we je slaapgedrag eenvoudig meten en kunnen we zien of je bed problemen oplevert. Vraag de SlaapID thuismeting hieronder aan. 

Benieuwd naar hoe je eigenlijk echt slaapt? Vraag de gratis SlaapID thuismeting aan!

Kom tot een passende oplossing voor jouw klachten en een betere nachtrust met de SlaapID thuismeting.