SlaapFysio

Vraag nu een SlaapID-thuismeting aan!

SlaapID aanvragen

Is de fysiotherapeut wel eens in jouw slaapkamer geweest? Last van de nek, een zere schouder of een pijnlijke rug: om hier vanaf te komen stappen veel mensen naar de fysiotherapeut. Er wordt gevraagd waar de pijn zit en hij of zij gaat meteen aan de slag. Na het bezoek merk je vaak vooruitgang, maar soms komen de klachten in alle hevigheid weer terug. In dat geval kijkt de therapeut soms mee hoe bijvoorbeeld jouw zithouding is of hoe je achter jouw bureau aan het werk bent. Dat vinden we allemaal vrij logisch. Maar heeft de fysio wel eens jouw slaapkamer van binnen gezien? Dit vind je wellicht een gekke vraag, maar is het echt zo’n gek idee?

Wij proberen inzicht te krijgen in de relatie tussen klachten en de slaapsituatie. Met als doel om klachten te voorkomen, verzachten of te verhelpen.

Hidde Hulshof, Slaapfysiotherapeut

Lichamelijke klachten

Veel lichamelijke klachten worden namelijk veroorzaakt door een bed of kussen wat niet bij iemands lichaam past. Je kunt je voorstellen dat een te stevig matras waarin de schouders niet goed weg kunnen zakken, zorgen voor pijnlijke schouders en een gevoelige nek. Gedurende gemiddeld acht uur per nacht, worden jouw spieren in een houding gedwongen die ze niet willen. Natuurlijk kan de fysiotherapeut de zere spieren losmaken waardoor het lijkt alsof je van de klachten bent verlost. Wanneer je echter op ditzelfde bed blijft slapen, keren de klachten onvermijdelijk weer terug.
Kijken naar jouw bed

De fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het landelijke platform SlaapFysio kijken verder dan alleen uw lichamelijke klachten. Beddenspecialist.nl werkt samen met deze therapeuten. Zij kunnen klanten doorverwijzen voor bijvoorbeeld een SlaapID-onderzoek. Dit onderzoek brengt in kaart hoe iemand slaapt, in welke slaaphoudingen en op wat voor bed. Het laat ook duidelijk zien waar eventuele verbeteringen mogelijk zijn.

"Meneer Van den Ham had klachten aan de bovenrug. Na bezoeken aan de fysiotherapeut en vervolgens een SlaapID-onderzoek, bleek dat zijn matras en kussen onvoldoende bij zijn lichaam pasten. Zijn ervaringen met SlaapFysio kun je lezen in dit slaapdossier."

Er zijn inmiddels meer dan vijftig paramedische praktijken aangesloten bij SlaapFysio. Dit groeiende aantal therapeuten gaat gezamenlijk de strijd aan tegen slaapgerelateerde, fysieke klachten. Nieuwsgierig of jouw fysiotherapeut al is aangesloten? Bekijk hier de lijst met alle praktijken.