Anna van der Breggen

Vraag hier je SlaapID-thuismeting aan!

SlaapID

Wij zijn al jaren fan van onze ambassadrice Anna van der Breggen. Het werd dan ook hoog tijd voor een interview met haar. En dat deden we heel toepasselijk, in bed.

In bed met…

… Anna van der Breggen (28). De olympisch kampioen wielrennen startte 2018 goed; ze schreef de Strade Bianche op haar naam en won de Ronde van Vlaanderen. Anna ligt op koers!

Velo love

Ze was een jaar of zeven toen ze met haar oudste broer mee mocht naar zijn wielrenclub in Hasselt. “Ik was meteen verkocht! De club vond ik te gek, net als die leuke kleren en fiets. Fietsen was best een ding in onze familie. Naast mijn oudste en jongste broer, fietsten ook mijn zusje en twee ooms. Mijn vader vond het allemaal prachtig, maar mijn moeder was wat minder enthousiast. Heel begrijpelijk achteraf: dinsdagen en donderdagen stonden in teken van trainen, er waren wedstrijden kriskras door heel Nederland en we produceerden met z’n allen stapels was. Daarnaast waren er natuurlijk de nodige valpartijen. Wat dat betreft is wielrennen misschien niet de meest ideale sport voor kinderen.”

The only way is up!

Ze bleef haar hele jeugd fietsen, maar nooit met het idee er haar carrière van te maken. “Ik deed het leuk en was ook lekker competitief als het eropaan kwam, maar ik was me niet bewust van een bijzonder talent.” Dat talent merkten anderen wel op toen ze als zestienjarige meedeed aan de Rabobank Ardennen Proef, bedoeld om talent van jonge wielrenners te ontdekken. “Ik zag het vooral als een gezellig uitje waar ik met m’n ploeggenootje naartoe ging. Maar toen we moesten klimmen - iets wat ik nog nooit had gedaan, zo veel hoogteverschil hebben we niet in Nederland - bleek ik heel goed die heuvels op te komen. Samen met mijn ploeggenootje belandde ik toen in de selectie.”

 

 

Ambassadrice Anna van der Breggen

Verplegen of fietsen?
Desondanks dacht Anna nog steeds niet aan een wielercarrière. Pas toen ze een jaar of 21 was, een studie verpleegkunde volgde en stageliep in Ghana, werd een toekomst op de fiets serieus overwogen. “Dat was echt een keerpunt. Ik besefte dat ik het fietsen nooit een eerlijke kans had gegeven en besloot er volledig voor te gaan. Bij terugkomst belandde ik via mijn schoonzusje bij de UCI-ploeg en maakte me op voor een winter lang keihard trainen. Mijn familie verklaarde me voor gek, wat voor mij alleen maar extra stimulerend werkte. Er brak een enorm zware tijd aan, want behalve in het weekend moest ik ook na school aan de bak. Maar toen het seizoen aanbrak, merkte ik dat het top had gewerkt. Daarna ging alles pijlsnel. Na zo’n twee jaar belandde ik in 2014 bij Rabo-Liv en inmiddels heb ik in het Boels-Dolmans Cyclingteam een nieuwe ploeg gevonden.”

Droombed

Inmiddels leeft ze al weer enkele jaren het leven van een topsporter. Een leven dat in teken staat van trainen en een weloverwogen dieet. Maar ook van een goede nachtrust. “Wat betreft slapen gelden eigenlijk dezelfde regels als voor voedsel. Er wordt gekeken naar wat voor fysieke inspanningen je op een dag moet leveren en daaraan wordt je dieet of rust aangepast. Rijd ik een etappekoers? Dan is 10 uur per nacht voor mij optimaal. Slaap ik onvoldoende of onrustig, dan merk ik dat ik na verloop van tijd minder energie heb, minder fit ben en domweg minder zin heb.” Een goed bed is voor Anna dus een vereiste. Ze koos voor een op maat gemaakt bed van Beddelicious. “Het slaapgedrag van mijzelf en mijn vriend is een tijd geleden door een beddenspecialist doorgemeten. Vervolgens hebben we een passend advies gekregen. Ik wist al wel dat ik een zijslaper was, maar niet dat ik bovengemiddeld veel draai en daardoor veel belastende tussenhoudingen aannam. Dat werkt averechts op je algehele fysiek. Ik heb als topsporter brede schouders en heb daarom een extra soft Blocks-module onder mijn schouders aangemeten gekregen. Hierdoor heb ik meer ruimte om op mijn zij te liggen en hoef ik dus minder de tussenhouding op te zoeken. Een wereld van verschil! Als ik tegenwoordig met de ploeg een aantal nachten in een hotel verblijf, kan ik echt verlangen naar mijn eigen bed. Thuis word ik gewoon echt uitgerust wakker, klaar voor een nieuwe dag.” Van slapen gaat het gesprek over op dromen. Of ze die nog heeft voor de toekomst? “Natuurlijk zou ik graag nog de wereldtitel pakken, maar zo niet… ook geen man overboord! Want als ik heel eerlijk ben: ik leef gewoon mijn droom.”

Meer ambassadeurs van Beddenspecialist.nl en SlaapID