Slaap je slecht door de hitte?

Veel mensen vinden warme dagen heerlijk, maar ze hebben één nadeel: 's nacht is het zo warm dat we slecht kunnen slapen. Hoe dat komt? We zijn niet gewend aan deze warme temperaturen. Dit kan je doen als je moeite hebt met slapen met warm weer.

Warm of koud douchen?

Douchen met deze hitte is heerlijk, maar wanneer je het na het douchen niet meteen weer heet wil krijgen, kun je beste een warme douche nemen. Bij een warme douche gaan je bloedvaten in de huid namelijk openstaan, waardoor er interne warmte afgevoerd kan worden. Wanneer je een koude douche neemt, vernauwen je bloedvaten juist. Hierdoor gaat de warmte slechter kwijt.

Niet te vaak douchen
Aanbevolen wordt om niet meer dan één keer per dag te douchen, je huid droogt dan namelijk uit. Er zijn andere tips om je lichaam vooralsnog af te koelen, deze zijn te lezen verderop in dit artikel. 

NOG MEER LEZEN?

Onze tips

De ideale temperatuur om te slapen is zo'n 18 of 19 graden. In huizen is het nu ook 's nachts vaak een stuk warmer. Als mensen gaan slapen, daalt normaal gesproken hun inwendige lichaamstemperatuur. Maar daar moet het lichaam dan wel de kans voor krijgen. Dat is lastig als het in de slaapkamer warm is.

Uiteraard kunnen we proberen de omgevingstemperatuur zo laag mogelijk te krijgen: overdag de ramen en gordijnen dicht houden en als het buiten wat frisser is dan de ramen openzetten. Maar er zijn meer dingen die we kunnen doen! 

MEER OVER WARM WEER?


 

  • Leg naast je bed een plantenspuit, zodat je altijd even wat water op je gezicht spritzen. 

  • Wanneer je lager ligt, wordt het ook koeler. Het is dus helemaal geen slecht plan om je matras van je lattenbodem te halen en deze op de grond te leggen.

  • De koelste positie om te slapen is om je armen en benen gespreid te houden.

  • Het voelt misschien even onprettig, maar je lichaam zal afkoelen wanneer je een koude handdoek om je nek legt.  

Meer lezen over slapen? 

 

  • Zorg dat je altijd een flesje water naast je bed hebt, met dit warme weer is het namelijk enorm belangrijk om genoeg te drinken! Het kan ook zorgen voor verkoeling.

  • Zet naast je bed een koud teiltje. Je voeten wassen voordat je naar bed gaat is sowieso al heerlijk, maar door je voeten te wassen in een koud badje worden je enkels gekoeld, en daardoor ook je hele lichaam.

  • Steek je voeten onder de deken uit. In het begin is dit misschien een beetje gek, maar dit zorgt wel voor verkoeling. De warmte kan namelijk op deze manier via je enkels ontsnappen.

  • Draag een katoenen pyjama. Katoen voert namelijk vocht af en ademt het meest.

 

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?