Slaap je slecht door de hitte?

Veel mensen vinden warme dagen heerlijk, maar ze hebben één nadeel: 's nacht is het zo warm dat we slecht kunnen slapen. Hoe dat komt? We zijn niet gewend aan deze warme temperaturen. Dit kan je doen als je moeite hebt met slapen met warm weer.

Onze tips

Met deze tips lukt het om lekker te slapen met warm weer. De ideale temperatuur om te slapen is zo'n 18 of 19 graden. In huizen is het nu ook 's nachts vaak een stuk warmer. Als mensen gaan slapen, daalt normaal gesproken hun inwendige lichaamstemperatuur. Maar daar moet het lichaam dan wel de kans voor krijgen. Dat is lastig als het in de slaapkamer warm is."

Uiteraard kunnen we proberen de omgevingstemperatuur zo laag mogelijk te krijgen: overdag de ramen en gordijnen dicht houden en als het buiten wat frisser is dan de ramen openzetten. Maar er is nog iets wat we kunnen doen! Neem voor het slapen gaan een warme douche. Hoe verleidelijk een koude douche vaak is na warm weer, je kunt het beter niet doen. 

 

Warm of koud douchen?

Door de warmte van een bad of douche gaan je bloedvaten openstaan. Daardoor kun je - als je uit de warmte van het bad of de douche komt - makkelijker lichaamswarmte verliezen. Koud douchen is om die reden juist geen goed idee: dan vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt.

 Nog meer lezen? Kijk hier.