Schouderklachten

Ga terug naar

Alles over slapen

Word je ’s nachts ook wel eens wakker van pijn in jouw schouder? Je draait je om, valt weer in slaap, maar al snel word je weer wakker met pijn in de andere schouder. Wanneer de schouders – en daarmee de zenuwbanen - ’s nachts bekneld raken, kunnen ook klachten van tintelende handen en armen ontstaan. Heel vervelend. Het is bijna onmogelijk dat je dan ’s morgens uitgerust wakker wordt.

Ik wist niet meer hoe ik moest liggen, elke houding deed pijn

Marcel van de Sluis, 47 jaar

Schouderklachten

De meeste schouderklachten ontstaan door een slechte schouderprofilering. Er is dan – wanneer je op de zij ligt – niet voldoende ruimte in het matras om jouw schouders goed kwijt te kunnen. Hidde Hulshof is de slaapfysiotherapeut bij SlaapFysio. Hij weet alles van slapen in combinatie met het menselijk lichaam. Hidde: “Wanneer de schouderprofilering niet bij het lichaam past, gaat iemand ontwijkend slaapgedrag vertonen. Hij of zij draait dan vaak door naar een zogenaamde tussenhouding. Bijvoorbeeld met één been omhoog, de ander gestrekt en dan deels op de buik. Dit soort tussenhoudingen ontlasten wellicht de schouder, maar zorgen vervolgens voor spanning op de wervelkolom. Van de regen in de drup dus.”

Foto maken in zijligging
Hidde adviseert om bij klachten eens een foto van jezelf – in zijligging op bed - te laten maken. Met deze foto stap je naar de dichtstbijzijnde Beddenspecialist.nl winkel. Zij zien dan al snel hoe je houding is en waar eventueel verbetering plaats kan vinden. De oorzaak van de klachten kan in de profilering van het matras zitten of wellicht is een dikker of dunner kussen wel de oplossing.

Geen pijn meer
Marcel ging inderdaad met een foto (Slaap Selfie) naar een Beddenspecialist.nl winkel. Direct werd duidelijk wat het probleem was. Hij vertelt: “Ik sliep ontzettend slecht en lag ’s nachts maar te draaien. Ik wist niet meer hoe ik moest liggen, elke houding deed pijn. Op advies van mijn fysiotherapeut liet ik mijn vrouw een foto maken van mijn lichaam terwijl ik op mijn zij op bed lag. In de winkel zagen ze meteen wat het probleem was. Ik ben nogal fors gebouwd, met flinke schouders. Mijn bed was te stevig, mijn schouders konden er niet goed in wegzakken. Ik kreeg een matras mee naar huis om uit te testen en wat denk je? Geen pijn meer!”

Op het lijf geschreven
SlaapFysio Hidde: “Ik raad mensen aan om te kijken naar een op maat gemaakt bed. Er is tegenwoordig zoveel te verkrijgen, waarom genoegen nemen met minder? Ik zeg altijd: je hebt maar één lijf, daar moet je zo zuinig mogelijk op zijn. Bij Beddenspecialist.nl denken ze er hetzelfde over. Ze gaan dan ook niet over één nacht ijs wanneer iemand met lichamelijke klachten binnen stapt. Een bed moet op het lijf geschreven zijn.”

 

Tip 1: Kies een matras met zachte schouderzone

Matrassen zijn er in vele soorten, het ene matras houdt meer rekening met een goede lichaamsondersteuning dan de andere. Daarom is het heel belangrijk bij schouderklachten een matras uit te zoeken die een zachte schouderzone heeft. Zodat de schouders goed in de matras weg kunnen zakken en niet te veel tegendruk krijgen. 

Tip 2: Kies een matras op maat

Matrassen op maat sluiten nog beter op je lichaam aan dan een standaard matras. Ieder lichaam is uniek en daardoor is een matras op maat het beste voor je lichaam. De Beddelicious Blocks is een matras die helemaal op jouw lichaam ingesteld kan worden. Zo krijg jij de beste ondersteuning en de schouderzone die bij jouw schouderbreedte past. 

Beddelicious

Mood image for product

Check je matras met SlaapID

Heb jij last van rugklachten en wil je graag weten of het aan je matras ligt? Je ligt tenslotte een groot deel van de dag op je bed, dus rugklachten kunnen ook heel goed aan je bed liggen.

Bij Beddenspecialist hebben wij de SlaapID thuismeting. Met deze SlaapID brengen wij jouw slaapgedrag in kaart, en kunnen op deze manier zien hoe jouw lijf reageert op het bed waarop je thuis ligt. Is jouw matras niet meer voor jouw geschikt, dan komt dat onherroepelijk uit de SlaapID thuismeting. Lees er hier meer over.

Meer over SlaapID
Mood image for product
Mood image for product

Adviesmethode Beddenspecialist gebruikt in wetenschappelijk onderzoek!

Lage rugklachten zijn een groot probleem in Nederland. Uit het rapport Zinnige Zorg blijkt dat 1 op de 12 mensen met deze klachten worstelt. Hiermee staan lage rugklachten op de eerste plaats van de top-52 aandoeningen met een hoge ziektelast.

De nachtrust speelt hierin een grote rol en daaruit volgt de vraag in hoeverre matraseigenschappen een rol spelen bij lage rugklachten.

Om dit te onderzoeken is een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van matraseigenschappen op comfort en pijn bij mensen met lage rugklachten. Benieuwd hoe wij dit hebben aangepakt? Lees dan gauw verder!

Wetenschappelijk onderzoek
Mood image for product

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?