Wat doe je tegen rugpijn?

Pijn in de rug: het is voor velen helaas herkenbaar. 80% van de Nederlanders heeft wel eens last van een zeurende of stekende pijn. Soms zelfs met uitstraling naar de benen en billen. Om hier vanaf te komen, moet je wel weten wat de oorzaak van de pijn is. En dat is soms nog niet makkelijk. Was het een verkeerde beweging? Is de rug overbelast, bijvoorbeeld door sporten? Of is jouw houding (in bed) soms niet goed?

Ik liep al tijden bij de fysiotherapeut en ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Niemand kon de oorzaak vinden van mijn aanhoudende rugpijn.

dhr. van den Ham

Wat doe je tegen rugpijn?

Laten we beginnen met de houding. In de rug bevindt zich de wervelkolom. Het is de steunpilaar van het lichaam en geeft het lichaam vorm. Wanneer je zit, is de belasting op jouw wervelkolom 40% groter dan staand. Een goede stoel - ook tijdens het werk - is dan ook heel belangrijk. Maar wist je dat wanneer je op bed ligt, de rug zelfs 50% minder kan belasten dan staand? Kortom; wil je de rug ontlasten, dan is in principe liggen het beste, vervolgens staan en tot slot pas zitten. Dit alles uiteraard wel in een goede houding.

Hard aan het werk

De wervelkolom bestaat uit een aantal wervels met tussenwervelschijven. De wervels hebben een vaste vorm terwijl de schijven flexibel zijn. Zij zijn gedurende de dag hard voor je aan het werk, bijvoorbeeld door de schokken van het lopen op te vangen. ‘s Nachts wil jouw wervelkolom uitrusten en herstellen. Een slechte slaaphouding of matras, kan dit herstel in de weg staan.

Matras nog niet zo oud, dus dat is toch prima?

Helaas zegt de leeftijd van de matras weinig over de kwaliteit. Hetzelfde geldt voor het merk. Het belangrijkste bij het uitkiezen van een matras is dat de matras het lichaam de juiste ondersteuning biedt. De enige manier om dat zeker te weten, is om je te laten voorlichten door een Beddenspecialist. Die kan met je meekijken of je ontspannen op een bed ligt en of jouw lichaam voldoende ondersteuning krijgt. Zowel in rugligging als in zijligging. Het samenspel tussen de matras en het kussen is ook iets om alert op te zijn. Beiden moeten goed aansluiten aan het lichaam.

Matras kan ook té stevig zijn

Meneer van den Ham heeft er maanden over gedaan om erachter te komen waar zijn pijn vandaan kwam. Hij vertelt: “Ik liep al tijden bij de fysiotherapeut en ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Niemand kon de oorzaak vinden van mijn aanhoudende rugpijn. Soms was het na een behandeling iets beter, maar ik kwam er maar niet vanaf. Wat bleek? Was het gewoon mijn bed wat niet deugde. Mijn matras was nog niet zo oud en lag naar mijn idee nog goed. Bleek dat hij eigenlijk niet goed bij mij paste. Mijn schouders en heupen konden er niet goed in wegzakken. Daardoor lag ik automatisch elke nacht in een verkeerde houding en stond mijn wervelkolom de hele nacht onder spanning. Vind je het gek dat ik ‘s morgens wakker werd met pijn!”

Rechte rug

In een ideale situatie ligt het lichaam ‘s nachts in de juiste houding, zodat de rug kan herstellen van de inspanning van overdag. De wervelkolom hoort mooi recht te liggen. Een slechte houding door bijvoorbeeld een te zacht of een te hard matras, kan ervoor zorgen dat de tussenwervelschijven in jouw rug niet goed herstellen. Hierdoor kunnen ze overdag minder goed hun rol als steunpilaar uitoefenen. Blijf niet langer rondlopen met rugpijn, maar stap eens binnen bij de Beddenspecialist en meet eerst jouw slaapgedrag met SlaapID!

De juiste houding is een rechte rug en rechte heupen. 

 Vraag de gratis SlaapID meting aan

Mood image for product

Check je matras met SlaapID

Heb jij last van rugklachten en wil je graag weten of het aan je matras ligt? Je ligt tenslotte een groot deel van de dag op je bed, dus rugklachten kunnen ook heel goed aan je bed liggen.

Bij Beddenspecialist hebben wij de SlaapID thuismeting. Met deze SlaapID brengen wij jouw slaapgedrag in kaart, en kunnen op deze manier zien hoe jouw lijf reageert op het bed waarop je thuis ligt. Is jouw matras niet meer voor jouw geschikt, dan komt dat onherroepelijk uit de SlaapID thuismeting. Lees er hier meer over.

Meer over SlaapID
Mood image for product
Mood image for product

Adviesmethode Beddenspecialist gebruikt in wetenschappelijk onderzoek!

Lage rugklachten zijn een groot probleem in Nederland. Uit het rapport Zinnige Zorg blijkt dat 1 op de 12 mensen met deze klachten worstelt. Hiermee staan lage rugklachten op de eerste plaats van de top-52 aandoeningen met een hoge ziektelast.

De nachtrust speelt hierin een grote rol en daaruit volgt de vraag in hoeverre matraseigenschappen een rol spelen bij lage rugklachten.

Om dit te onderzoeken is een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van matraseigenschappen op comfort en pijn bij mensen met lage rugklachten. Benieuwd hoe wij dit hebben aangepakt? Lees dan gauw verder!

Wetenschappelijk onderzoek
Mood image for product

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?