Hoe schoon is jouw hoofdkussen?

Ga terug naar

Alles over slapen

Uiteraard verschoon je regelmatig jouw beddengoed. Niets zo heerlijk als ’s avonds in een zojuist opgemaakt, fris bed te stappen. Maar hoe fris is het bed zelf? Hou je ook rekening met de reiniging van bijvoorbeeld je kussen? Je ligt er elke nacht met jouw hoofd op, wel zo fijn als dat zo fris mogelijk is.

Onderhoud en reiniging hoofdkussen

Voor alle kussens geldt dat het belangrijk is om een goede molton hoes en kussenovertrek te gebruiken. Dit is erg belangrijk omdat op die manier vocht, afvalstoffen en zuren – die we allemaal verliezen door uitademen en transpireren – in de hoezen worden opgenomen en verwerkt, niet door het kussen zelf. Het is aan te raden om de hoezen wekelijks op 60 °C te wassen.

Kussen in de wasmachine

Hoofdkussens worden van verschillende materialen gemaakt, bijvoorbeeld latex of dons. Elk materiaal vraagt om een andere manier van reinigen. Op het label van jouw kussen staat hoe het gewassen mag worden. Soms mag alleen de tijk (hoes om het materiaal) in de wasmachine, soms het gehele kussen. Indien je een goede molton kussenhoes gebruikt, hoef je de tijk en het kussen minder vaak te wassen. Over het algemeen kun je de volgende wasvoorschriften aanhouden:

Synthetisch

Synthetische kussens mogen vaak in z’n geheel op 40 of 60 °C in de was. Doe dit overigens niet te vaak, want dit kan het volume van het kussen doen afnemen.

 

Dons of veren

Kussens met een vulling van dons of veren mogen vaak ook in de wasmachine. Je moet echter wel opletten bij het drogen, om te voorkomen dat de veren gaan klonteren of ruiken. Je kunt het kussen met een tennisbal in de droger op een lage temperatuur drogen. Droog je het liever op een droogrek, dan is het belangrijk om het kussen regelmatig op te kloppen. Hang het kussen niet in de volle zon te drogen.

Kapok/traagschuim/(natuur)latex

Kussens met een vulling van kapok, voorgevormd traagschuim of (natuur)latex kunnen niet in de wasmachine. De tijk mag je vaak wel wassen. Volg de wasvoorschriften op het label.

Levensduur kussen

Waar een matras wel een jaar of tien mee gaat, is het verstandig jouw kussen eerder te vervangen. Afhankelijk van het soort kussen blijft deze zo’n drie tot vijf jaar goed. Kussens die gevuld zijn met dons en veren verliezen eerder hun volume. Voorgevormde kussens, bijvoorbeeld van latex, behouden langer hun vorm.

lees meer over hoofdkussens

 

 

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?