9 tips om beter te slapen met warm weer

Het mooie weer komt! Overdag is iedereen natuurlijk hartstikke blij, maar warm weer zorgt ook voor slapeloze nachten. Het is zelf zo dat zo’n 75% van de Nederlanders bij de zomerse temperaturen last heeft van slaapproblemen, en dat is natuurlijk enorm. Daarom hier een aantal tips wat de nachten koeler maakt.

Tip 1: Een ventilator zuigt de lucht achter zich op en blaast deze er aan de voorkant weer uit. Het beste kun je je ventilator daarom plaatsen bij een bron van koele lucht. In de nacht is de lucht buiten koeler dan binnen. Daarom plaats je de ventilator het beste bij een open raam zodat deze vervolgens de koelere lucht van buiten de kamer in blaast.

Tip 2: Hou je deur open en plaats de ventilator zo dat deze de warme lucht uit je kamer naar buiten de gang in blaast. Zorg dat je een raampje naar buiten open hebt zodat er koelere buitenlucht naar binnen stroomt. Door het luchtdruk verschilt stroomt koelere lucht naar binnen en vervangt het de warme lucht die kamer verlaat de gang in.

Tip 3: Hou de ramen en deuren overdag zoveel mogelijk gesloten om de warme lucht buiten te houden. Wanneer de temperatuur in de avond af neemt, en koeler is dan de binnen temperatuur, zet dan de ramen open zodat de ”koelere” lucht naar binnen kan stromen.

Tip 4: Je kunt er ook voor kiezen om je kussensloop gedurende de dag in de vriezer te leggen! (doe dit wel in een speciale zak bestemd voor de vriezer). Ditzelfde trucje kan je overigens ook doen met je lakens.

 Tip 5: Zorg dat je voeten onder de dekens/je laken vandaan steken. Zo kan warmte je lichaam via je voeten verlaten. 

Tip 6: Neem een koele douche voordat je naar bed gaat. Hiermee koelt je lichaam af en blijft deze een tijdje koel waarna het weer langzaam opwarmt. Wellicht duurt dit lang genoeg om in slaap te vallen. Zorg er overigens voor dat je niet te koud doucht, dan moet het lichaam juist weer hard werken om op te warmen.

Als je geen zin hebt om te douchen voor het slapen gaan helpt het ook al veel om je lichaam te verkoelen door je polsen even onder de koude kraan te houden.

Tip 7: Warmte trekt omhoog, dus het is beter om laag te slapen. Heb je toevallig een vliering in je kamer? Zet deze dan open zodat de warme lucht verder kan ontsnappen naar boven.

Tip 8: Slaap met je armen en benen wijd zodat de warmte zich niet verzameld rondom je ledematen.

Tip 9: Gebruik een dun zomer-dekbed met een vulling en tijk gemaakt van een natuurproduct als bijvoorbeeld dons of katoen. De synthetische dekbedden waar toch de meeste mensen nog onder slapen laat geen lucht door en houd je lichaamstemperatuur vast. 


 

 

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?