Leestijd:

Slaapdossier: Hoge rugklachten

De heer Van den Ham had chronische klachten tussen zijn schouderbladen (interscapulair). Rondom de negende rib ervaart de heer Van den Ham een brandende pijn en is tevens beperkt in zijn bewegen.

Inhoudsopgave

Slaapdossier de Heer van den Ham

De heer Van den Ham is onder therapie geweest bij een fysiotherapeut na zijn zomervakantie zonder verbetering. In januari 2014 is hij bij Uttien en Vermeer onder behandeling gekomen waarbij met verschillende fysiotherapeutische interventies geprobeerd is de klachten van de heer Van den Ham te verhelpen. Diverse medische onderzoeken (MRI en Röntgenfoto) hebben toentertijd aandoeningen (pathologie) uitgesloten. De behandelingen hebben er toe geleid dat er overdag geen klachten optreden, maar de klachten blijven ook na de fysiotherapeutische behandelingen ‘s nachts aanwezig. 

Gecertificeerd SlaapFysio

Uttien & Vermeer is sinds begin 2014 aangesloten bij het platform SlaapFysio en heeft de expertise van dit platform aangesproken om te laten bepalen of deze klachten mogelijk veroorzaakt worden door de slaapsituatie van de heer Van den Ham. Hiervoor maakte hij gebruik van de SlaapID thuismeting om eerst vast te stellen hoe Meneer van den Ham precies slaapt.

Resultaten SlaapID thuismeting

Slaaphouding

Rug 45,2% Tussenligging 30,2% Zijligging 24,6%

Slaapbeweging

Aantal bewegingen in 4 slaapposities (rug, zij en buik) is 57 keer. Aantal bewegingen in 8 slaapposities (rug, zij, buik en tussenhoudingen) is 98 keer.

Slaapklimaat

De temperatuur schommelt gedurende de nacht tussen de 33 en 36 graden Celsius. Het gemiddelde ligt rond de 34 graden Celsius.

Slaapsituatie

Nadat is vast gesteld wat de meest voorkomende houdingen zijn van de heer Van der Ham, is hij in deze houdingen gefotografeerd  op zijn oude matras. De heer Van den Ham slaapt op een 9 jaar oude pocketveermatras van het merk Pullman, liggend op een spiraalbodem.

De volgende zaken zijn daarbij opgevallen:

  • De heer Van den Ham heeft zeer brede schouders, welke in zijligging onvoldoende ruimte krijgen. Hierdoor ontstaat hoge druk op de schouders en ruggenwervel.
  • De brede schouders zorgen ervoor dat de zijligging moeizaam wordt, er relatief veel in de tussenhouding wordt geslapen. De schouder wordt weggedraaid onder het lichaam en de ruggenwervel komt in een continue tordatie.
  • In rugligging komt het hoofd te ver omhoog, waardoor de nekwervels en de wervels in de bovenrug te veel onder spanning komen te staan.

Dé perfecte oplossing

Vanwege de brede schouders van de heer  Van den Ham is niet gekozen voor een standaard matras, maar voor een instelbare oplossing. De Beddelicious M500 matras is voorzien van losse modules met pocketveren. Deze modules zijn verkrijgbaar in vijf stevigheden (extra soepel, soepel, medium, stevig en extra stevig) en kan helemaal naar het lichaam worden ingesteld. De afdeklaag is van een elastische natuurlatex. Met dit product zijn wij ook in staat geweest de schouders de ruimte te geven die nodig was om de druk te verminderen.

Beddelicious past zich aan.

De producten van Beddelicious zijn volledig instelbaar naar jouw persoonlijke wensen, voorkeuren en kenmerken. Hierdoor weet je zeker dat je de gehele levensduur van je bed optimaal kunt genieten van een goede nachtrust.

Een passend hoofdkussen

Ook het hoofdkussen, een LeDorm Excellent kussen, is aanpasbaar en ingesteld op zijn persoonlijke slaapgedrag. Ook hier bestaat de kern uit een natuurlatex laag, zowel in rug- als in zijhouding biedt deze de gewenste ondersteuning en hebben de nek- en ruggenwervels de juiste houding in de diverse slaapposities. 

Resultaat na éen maand

De heer Van den Ham heeft ruim één maand geslapen op het nieuwe systeem. Uit de metingen blijkt dat hij veel rustiger is gaan slapen en de temperatuur minder uitschieters kent (gemiddeldes tussen de 34,5 en 33,5 graden Celsius). Het aantal bewegingen is bijna gehalveerd  (van 57 naar 29 bewegingen in 4 posities en van 98 naar 68 bewegingen in 8 posities).

Daarnaast zijn de pijnlijke klachten in de bovenrug en bij de schouders over en slaapt hij weer de gehele nacht door. De heer Van den Ham staat in de morgen weer uitgerust en fit op!

Laat je adviseren door één van onze slaapexperts!

Ontvang advies op maat voor de beste nachtrust.