Interview Johan Butijn

Johan Butijn is de onbetwiste Beddenspecialist van Zeeland. Met ruim 25 jaar ervaring op het gebied van slapen runt hij één van de grootste afdelingen in de vernieuwde TMC Woonwinkel in Goes. Johan is goedlachs, joviaal en nauwkeurig. Hij neemt slaapklachten van klanten uiterst serieus en is bewogen met het lot van zijn klanten. Johan is pas tevreden wanneer hij het beste resultaat behaalt heeft. In dit uitgebreide interview gaan we in op zijn visie op wat goed slapen inhoud en wat zijn afdeling nou zo bijzonder maakt.

Wat kunnen bezoekers verwachten wanneer ze de afdeling 'slapen' bezoeken?
Bezoekers kunnen eenvoudig én gratis parkeren voor de deur. Het eerste wat opvalt is dat de afdeling overzichtelijker en duidelijk is geworden. We hebben de verschillende subcategorieën duidelijk gescheiden opgesteld. Zo hebben we op de beneden verdieping seniorenbedden, boxsprings, ledikanten, bedtextiel en de formule van Dé Beddenspecialist. Op de bovenverdieping vinden de bezoekers de merken Tempur, Swissflex en de tienerledikanten. Doordat wij zoveel bedden hebben staan kunnen wij de klant altijd een bed aanbieden wat past bij zijn of haar persoonlijke wensen. Ons motto is daarom ook; voor elke klant een passend bed.

Je geeft aan dat een passend bed belangrijk is en dat dit voor iedereen verschillend kan zijn. Hoe bepaal jij welk bed of matras de klant nodig heeft?
Wanneer klanten de winkel bezoeken ga ik eerst in gesprek met de klanten. We nemen dan een intake gesprek af. Hier luister ik voornamelijk naar de wensen en eventuele klachten. Op deze manier weet ik zeker dat ik alle wensen en slaapproblemen in kaart heb gebracht. Vervolgens meten we het slaapgedrag van de klant door middel van de unieke SlaapID meting. Dit is een klein kastje wat je om je middel doet wanneer je gaat slapen. We weten niet wat er tijdens onze slaap, in ons onderbewustzijn, gebeurt. Door deze SlaapID meting brengen we het slaapgedrag (slaaphouding, slaapritme, draaimomenten en temperatuur) in beeld. Onze klanten slapen drie nachten met dit systeem. De gegevens lees ik later uit via de computer. Hieruit komen een aantal interessante gegevens waar ik, samen met de klantwensen en eventuele slaapklachten, mijn advies op baseer.

Je hebt het meerdere malen over slaapklachten. Welke slaapklachten kom je regelmatig tegen?
Niet al onze klanten hebben slaapproblemen en/of -klachten. We hebben ook een groep klanten die helaas wél slaapproblemen en/of slaapklachten heeft. Ik ben altijd erg blij dat deze mensen naar ons toe komen, zodat we de nachtrust van deze mensen kunnen helpen verbeteren. Vaak komen mensen bij ons met reumatische klachten, rugklachten, schouderklachten en/of nekklachten. Voordat wij advies uitbrengen over een nieuw bed of matras vragen we altijd eerst of ze behandelt worden door een fysiotherapeut of een andere specialist. We vragen ook altijd naar het advies van de fysiotherapeut/specialist, dit nemen we uiterst serieus en nemen we mee in het advies. Daarnaast werken we ook samen met een fysiotherapeut en schakelen we deze zo nu en dan in om advies te vragen.

De klachten worden serieus opgepakt. Betekent dit dat je kan garanderen dat je alle slaapproblemen en -klachten kan oplossen?
Nee, wat ik wel kan garanderen is dat wat een bed kan bijdrage aan een goede nachtrust wij de klant kunnen aanbieden. De klant krijgen dus een bed wat passend voor hem of haar is en bijdraagt aan een (sterk) verbeterde nachtrust. Op deze manier kunnen er veel mensen weer goed slapen.

Het draait natuurlijk allemaal om 'goed slapen', maar wat is nou eigenlijk goed slapen?
Goed slapen is dat de nachtrust ervoor zorgt dat de vorige dag goed verwerkt wordt en dat je lichaam weer energie opbouwt voor de nieuwe dag.

De merken die je verkoopt zijn allemaal hoogwaardige merken, waarin onderscheiden deze zich van de B-merken?
Ik vraag de klant weleens; wat is een goede nachtrust u waard? Veel mensen onderschatten de waarde van een goede nachtrust. Ongeveer 1/3 van ons leven brengen wij door in bed. Dat is een aanzienlijk deel. Daarnaast heeft deze tijd, die we in bed doorbrengen, een grote invloed op het andere 2/3 gedeelte van ons leven. Om terug te komen op de vraag; een bed bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Dat is de techniek, de materialen en het design. De techniek zorgt voor de juiste houding. Het design is natuurlijk zeer persoonlijk, over smaak valt immers niet te twisten. De materialen moeten voldoen aan drie voorwaarden: 1. Het materiaal moet op de juiste plekken ondersteunen, waardoor het lichaam een goede houding aanneemt. 2. Het materiaal moet comfort bieden, waardoor het lichaam voldoende uitrust. 3. Het materiaal moet ventileren, hierdoor wordt lichaamsvocht op de juiste manier afgevoerd.

Wat vind jij dat mensen moeten weten over slapen?
Het belangrijkste wat men moet weten over slapen is dat je ongeveer 1/3 van je leven slaapt en dat goed slapen van grote invloed is de andere 2/3 van je leven. Houdt hierbij in gedachten dat de nachtrust ervoor zorgt dat je de vorige dag goed verwerkt en dat je lichaam weer energie opgebouwd voor de nieuwe dag.

In de afgelopen jaren heb je vast een aantal bijzondere dingen meegemaakt. Kan je één van deze dingen met ons delen?
Op een zaterdagmorgen stond er een vrouw met een bos bloemen voor mij aan de balie. Ik vroeg me af waarom ik deze bloemen kreeg. Mevrouw zei: 'omdat je het hebt verdiend'. 'Waarom heb ik dat verdient mevrouw?' was mijn reactie. Het bleek dat deze vrouw enorm blij was met haar sterk verbeterde nachtrust door haar nieuwe bed. Het afgelopen halfjaar had ik deze vrouw intensief geholpen. Ze had meerdere slaapklachten en -problemen, door een grondig onderzoek en analyse hebben we haar nachtrust sterk kunnen verbeteren. Het is ontzettend fijn om te horen dat de nachtrust van mensen zo sterk kan verbeteren. Een paar jaar later sprak ik haar weer, ze was nog steeds zeer tevreden over haar nachtrust.

Goed om te horen Johan, bedankt voor je tijd en veel succes toegewenst met de nieuwe afdeling!
Graag gedaan.