Leestijd:

Waarom is jouw slaapritme van belang?

Uit onderzoek van Beddenspecialist.nl blijkt dat het slaapritme van veel gebruikers van SlaapID vaak onregelmatig is. In deze blog leggen we uit waarom het slaapritme van belang is voor jouw nachtrust en kwaliteit van leven.

Inhoudsopgave

Introductie

Onderzoek van Gerard van de Kerkhof wijst uit dat 43% van de Nederlanders last heeft van slaaptekort (NRC, 2017). In de afgelopen decennia is er een trend ontstaan dat mensen gemiddeld 1,5 uur minder zijn gaan slapen. Veranderingen die mogelijk te wijten zijn aan onze socio-economische leefstijl, waarbij activiteiten gedurende de avonduren steeds vaker voorkomen. De aanbevolen hoeveelheid slaap is tussen de 7-9 uur per nacht. Middels de SlaapID-sensor krijgt Beddenspecialist.nl inzicht in tijden van opstaan en naar bed gaan. Hieruit blijkt dat veel Nederlanders een onregelmatig slaapritme hebben. Dit onregelmatige ritme heeft weer effect op onze biologische klok.

Biologische klok

De biologische klok, ofwel circadiaans ritme, zorgt ervoor dat de mens zich tegen het vallen van de avond zich moe gaat voelen. Dit komt onder andere door de afgifte van het slaaphormoon melatonine dat afgegeven wordt door de pijnappelklier in onze hersenen. Het hormoon melatonine kan worden onderdrukt door de blootstelling van licht in de avond. Daarnaast is licht van belang in de afgifte van het hormoon cortisol (stresshormoon) dat ervoor zorgt dat wij fris en alert kunnen ontwaken ’s ochtends. Licht is dus een belangrijke factor in hormonale processen in ons lichaam en dus je biologische klok. De effecten van te weinig natuurlijk melatonine aanmaken en teveel stresshormoon voor het slapengaan kan impact hebben op kwaliteit van slaap. 

Slapeloosheid

Slapeloosheid is een erkend probleem waar diverse gezondheidsrisico’s aan zitten zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een burn-out en chronische pijn. Daarnaast heeft een slechte slaapkwaliteit een negatieve invloed op de concentratie, het geheugen, weerstand, motoriek en reactiesnelheid. Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen bij slapeloosheid. Wat wij wel kunnen meegeven vanuit onze data is dat rekening houden met een vast ritme van opstaan en naar bed gaan de nodige aandacht verdient. Ga eens bij jezelf na hoe jou slaapritme is en kun je hier iets in optimaliseren?

 

Jouw slaapritme verbeteren?

Elke nacht doorlopen we verschillende slaapstadia. Een cyclus van deze slaapstadia duurt ongeveer 1,5 uur. Aan te bevelen is dat wij minimaal 5 van deze cycli slapen. Waarom? Dit heeft te maken dat diepe slaap voornamelijk voorkomt in het begin van de nacht en REM-slaap meer aan het einde van nacht plaatsvindt. Beide slaapstadia hebben belangrijke functies en is het aan te bevelen tussen de 7-9 uur te slapen. Als we 5 cycli aanhouden zou dit betekenen dat er 7,5 uur per nacht moet worden geslapen. Uit wetenschappelijk onderzoek en de SlaapID-database blijkt dat dit niet altijd het geval is. Hoe kun jij jouw eigen slaapbehoefte in kaart brengen? Op vakantie kan het interessant zijn om eens te kijken hoe jouw slaapbehoefte in elkaar steekt. Ben ik een ochtend- of avondmens, hoeveel slaap heb ik nodig, hoe is mijn kwaliteit van slapen? Allemaal vraagstukken om voor jezelf te beantwoorden en te bekijken welk slaapritme ik in het dagelijks leven wil aanhouden. Probeer na deze informatie voor jezelf een vast slaapritme aan te meten die voor jou optimaal is om aan te houden. 

Conclusie

Al met al kunnen wij stellen dat de slaapomstandigheden zoals een juist slaapritme van belang is voor een goede kwaliteit van slaap en uiteindelijk een gezondere levensstijl. Het is dus de moeite jezelf hier eens in te verdiepen en te beoordelen of je dit kan optimaliseren.