Leestijd:

Beter liggen is Beter Slapen

Goed slapen is alleen mogelijk als je ook goed ligt op én in je bed. Lees hier waarom goed liggen zo belangrijk is.

Inhoudsopgave

Beter liggen is Beter slapen

Wij als Beddenspecialisten stellen alles in werking om jou beter te laten liggen. Dit is waar wij aan kunnen bijdragen voor een betere nachtrust, zodat je beter kunt slapen.

Liggen is, naast ritme, voeding, licht en temperatuur, één van de belangrijkste externe factoren om goed te kunnen slapen. Echter beseft niet iedereen dit. Rug- nek- en schouderklachten kunnen hun oorsprong hebben in onvoldoende ondersteuning en drukverdeling van het bed. Je ligt dan in andere woorden niet op de voor jou beste wijze. Daarnaast kan je hierdoor meer gaan bewegen, slaap je onrustiger en rust je minder goed uit. Ook het slaapklimaat en dus de temperatuur speelt hierbij een rol. Lig je op of onder materialen die niet voor een stabiele temperatuur zorgen dan is jouw lichaam continue aan het werk om naar een stabiele temperatuur te komen. Het lichaam dat continue werkt zorgt ervoor dat je minder goed uitrust.

In alle gevallen betekent dit dat je overdag minder goed functioneert omdat de nacht er niet voor zorgt dat je voldoende hersteld en uitrust.

Daarom zeggen wij ook: maak van de nacht het hart van je dag. Investeer in een goede slaapsituatie om overdag optimaal te kunnen genieten, presteren en ontspannen.

Welke factoren spelen een belangrijke rol om goed te kunnen liggen?

Lighouding: Als je lighouding niet goed is dan heb je kans op fysieke klachten, beweeg je meer en slaap je dus onrustiger. Hoe je je lighouding kunt laten beoordelen en kunt verbeteren lees je verderop in dit artikel.

Materialen:

  • Hoofdkussen: het is voornamelijk van belang dat jouw hoofdkussen de juiste hoogte heeft, zodat jouw nekwervel in een rechte lijn ligt en volledig kan ontspannen. Daarnaast is het belangrijk dat het gebruikte materiaal voor het kussen voldoende ventileert en vocht opneemt, zodat er geen temperatuurverschillen ontstaan waardoor je onrustiger gaat slapen. Uiteraard dient de comfortbeleving van de gebruikte materialen ook bij jou te passen. Dus niet te hard of te zacht.
  • Dekbed: een goed dekbed zorgt ervoor dat jij de warmtebehoefte krijgt die ervoor zorgt dat je goed kunt doorslapen, dat je het dekbed niet van je af hoeft te gooien omdat het te warm wordt of omdat het te koud wordt en je onrustiger gaat slapen en vaker wakker wordt.
  • Matras: een goed matras is niet te hard en niet te zacht de plaatsen waar dat nodig is. Een goede matras zorgt ervoor dat de schouders voldoende kunnen wegzakken, de lende goed wordt ondersteund en bij de heupen juiste drukverdeling is. Als dit samenspel klopt en het hoofd ligt ook op de juiste hoogte dan is totale wervelkolom in balans en zul je beter liggen en beter slapen.
  • Bedbodem: een goede bedbodem speelt een ondersteunende functie voor het matras. Een bedbodem zorgt voor de fijn afstemming om het lichaam en de wervelkolom nog beter te kunnen ondersteunen.

 

Hoe kunnen we je beter laten liggen?

Om je beter te kunnen laten liggen volgen wij drie stappen:
1) SlaapID intake gesprek: in dit gesprek vragen wij allerlei zaken over je huidige slaapsituatie, fysieke kenmerken, je behoeftes en allerlei andere zaken die relevant zijn om je zo goed mogelijk te kunnen adviseren


2) SlaapID thuismeting: Om je goed te kunnen adviseren is het belangrijk om te weten hoe je slaapt en wat je slaapvoorkeuren zij. Dit kan je alleen meten en weten met de SlaapID thuismeting. Middels een sensor in een band op je borst wordt drie dagen lang je slaaphoudingen, slaapbewegingen en slaapklimaat gemeten. In drie nachten krijg je inzicht in dat deel van je leven wanneer je ogen dicht zich en je niet weet wat er afspeelt. Essentieel of goed advies te kunnen geven.


3) SlaapID postuurmeting: tot slot maken we in de winkel een scan van je lichaam zodat we weten hoe bree je schouders, lende en heupen zijn en wat de kromming van je rug en de stand van je hoofd is. Belangrijk voor het advies bij de keuzes van de zones in de matrassen en de hoogte van het hoofdkussen

Met deze vergaarde informatie zijn onze getrainde en gecertificeerde ligexperts in staat om je het best mogelijke ligadvies te geven en de daarbij behorende producten.

 

Hoe weet je of je nu al goed ligt?

Als je wilt weten of je momenteel wel goed ligt maak dan gebruik van onze SlaapSelfie service. Maak een foto van jouw lighouding en krijg advies van onze SlaapFysiotherapeut Hidde Hulshof over jouw lighouding en tips hoe je deze zou kunnen verbeteren. Lees hier meer over de SlaapSelfie.

Wat zijn de voordelen van goed liggen?

 • Minder fysieke klachten
 • Minder bewegen in bed
 • Beter uitgerust wakker worden
 • Ontspannen liggen
 • Minder drukpunten

Waarom lig je beter bij ons als Beddenspecialist?

 • Uniek inzicht in je lighouding en slaapgedrag met de SlaapID thuismeting
 • SlaapFysio gecertificeerde ligexperts
 • Bewezen adviesmethode
 • Speciaal ontwikkelde en geselecteerde ergonomische kussens, bodems en matrassen

Daarnaast doen wij continue (wetenschappelijk) onderzoek. Dankzij onze SlaapID thuismetingen hebben wij honderdduizenden slaapuren die inzicht geven in welke slaaphoudingen mensen liggen, hoe zij bewegen en hoe het slaapklimaat en de variatie eruit ziet en hoe deze zich vertalen naar leeftijdsgroepen, type matrassen, hoofdkussens en dekbedden, verschillende merken, pijnklachten, etcetera. Deze informatie wordt gebruikt om nog beter advies te kunnen over de voor jou beste lig- en slaapsituatie.

Verder voeren wij in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (wetenschappelijk) onderzoek uit naar de wijze waarop je ligt en de relatie naar fysieke klachten (nek, schouders en rug). In deze onderzoeken wordt onze SlaapID methode en onze (instelbare) producten gebruikt om te onderzoeken of mensen met klachten hierdoor beter kunnen slapen. Wat ook het geval is. Lees hiervoor dit artikel.

Kortom, Beddenspecialist – Ligt beter

Ontdek jouw SlaapID!

Wij hebben een tijdelijke bedpartner voor je; de SlaapID thuismeting. Dit is een sensor die thuis in je eigen bed je slaaphoudingen, slaapbewegingen, slaapklimaat en slaapritme meet. Met deze info kunnen we jou optimaal adviseren.

92% Van de gebruikers kreeg nieuw inzicht in hun slaapgedrag
5 Nieuwe inzichten waardoor je slaap verstoord kan raken
39% Slaapt in een verkeerde lighouding waardoor pijnklachten kunnen ontstaan