Leestijd:

Slapen in een donkere kamer

Merk jij ook dat je in de zomer minder goed slaapt dan in de winter? Het heeft te maken met daglicht dat door je raam naar binnen glipt en de temperatuur in je slaapkamer. Je slaapt het best in een kamer die donker en koel is.

Inhoudsopgave

Donker of ander licht?

Blauw licht
Dit doen we bijna allemaal: op je smartphone of laptop kijken voordat je gaat slapen. Het blauwe licht dat je mobiel uitstraalt blokkeert de productie van melatonine. Dit stofje (hormoon) heb je nodig om in slaap te vallen. Het werkt echt als je een halfuurtje voordat je gaat slapen niet meer op je mobiel op laptop kijkt. Kun je de verleiding niet weerstaan? Zet je mobiel in ieder geval op de meest lage lichtstand als je toch even wilt kijken.

Wake-up light
Wakker worden door het ochtendlicht kan heel relaxed zijn. Er bestaan wekkers die in plaats van dat irritante piepgeluid je wekken door langzaamaan licht te worden. Van licht krijg je energie en het helpt je om rustig wakker te worden.

Slaapmasker
Ben jij snel afgeleid door een straaltje licht? Probeer dan eens een slaapmasker! Dit masker dekt je ogen af en in je beleving is je slaapkamer donker. Zo word je niet meer afgeleid door het ochtendlicht als je een keertje lekker wilt uitslapen in het weekend.

Stofwisseling
Door te slapen in een donkere kamer zou je stofwisseling sneller gaan. Je lichaam komt meer tot rust als je vast slaapt in een donkere slaapkamer. Ben je bezig met afvallen? Maak je kamer zo donker mogelijk en kijk of het voor jou werkt.