Leestijd:

Onderzoek: Welk matras is voor iedereen geschikt?

Bestaat er een matras die geschikt is voor iedereen? Of ligt dat gecompliceerder? Wij zoeken het voor je uit!

Op zoek naar een matras dat bij jouw lichaam past? Laat ons je adviseren in de winkel

Inhoudsopgave

Een nieuw matras online kopen?

Sinds enkele jaren bestaat de mogelijkheid om matrassen online te kopen. Dit zijn nieuwe aanbieders die voorheen niet of nauwelijks actief waren in de matrassenmarkt. Namen die hierbij horen zijn Emma, Matt, Lidl, Hema en Simba. En in het buitenland bijvoorbeeld Casper en Eve.

Zowel de Emma als Lidl matras zijn eerder of momenteel gekozen als Beste Koop door Consumentenbond. Deze merken delen vaak eenzelfde visie: “één matras dat geschikt is voor iedereen”. Onze slaapfysiotherapeut Hidde doet onderzoek naar het slaapgedrag (slaaphouding, beweging, klimaat en ritme) en beoordeelt de ergonomische lighouding van mensen.

De resultaten van het onderzoek in zien?

Benieuwd of er een matras is dat voor iedereen geschikt is? In ons onderzoek lees je alle bevindingen!

Lighouding onderzocht

De lighouding is cruciaal om te zorgen voor een fysieke optimale slaapsituatie. Slaapfysio Hidde Hulshof wordt vaak geconfronteerd met de vraag of de matrassen van de eerder genoemde merken iets voor hen kan zijn. Volgens hem is iedereen wat betreft lichaamsbouw uniek en is zijn aanname dat de one size fits all matras voor sommige mensen geschikt kan zijn, maar voor heel veel mensen ook niet.

SlaapFysio nam de proef op de som en startte een onderzoek hoe verschillende lichaamsvormen zich verhouden tot de matrassen van deze online aanbieders. Bij dit onderzoek zijn zaken zoals levensduur, keerbaarheid en temperatuur niet meegenomen.

De volgende matrassen zijn gebruikt voor dit onderzoek:

  • Matt Sleep (The Bachelor) aanpasbaar in 6 hardheden, 90x200 cm., €448,-. De Matt Sleep matras is getest in twee hardheden. Matt Sleep geeft zelf aan dat deze twee hardheden de voorkeur is van 80% van de mensen.
  • Simba Hybrid, 90x200 cm., €499,-.
  • Emma Original matras, 90x200 cm., €499,-.
  • Hema matras, 90x200 cm., €299,-.
  • Lidl Meradiso 7-zone koudschuim matras, hardheid 3, 90x200 cm., €100,-, Beste Koop consumentenbond 2019

De maat van de matrassen (90x200 cm) is gekozen omdat dit gemiddeld de meest verkochte matrassen zijn in de beddenmarkt.

Neutrale bodem

De matrassen zijn voor dit onderzoek op een spiraalbodem gelegd. De spiraalbodem is een neutrale bodem die nauwelijks invloed zal hebben op de ergonomische lighouding van de persoon die op het matras ligt. Met andere woorden: In deze situatie is het ondersteunend vermogen van de matras goed onderling te vergelijken zonder een beïnvloeding van de bedbodem.

Er is gekozen om geen kussen te gebruiken om de situatie te standaardiseren voor ieder proefpersoon. Anders zou voor iedere situatie een passend hoofdkussen uitgezocht moeten worden. Tijdens dit onderzoek ligt voornamelijk de focus op de kromming van de wervelkolom en de stand van de schouders. Wat niet wegneemt dat een hoofdkussen uiteindelijk van groot belang is voor het individuele slaapcomfort.

Proefpersonen voor de test

Om te onderzoeken of desbetreffende matrassen een juiste ondersteuning bieden vanuit ergonomisch oogpunt heeft onze SlaapFysio 4 type mensen met verschillende lichaamsvormen uitgezocht:

Persoon 1 (72 kg en 166 cm): Het zandloperfiguur, een wat steviger postuur met brede schouders, smalle taille en brede heupen.

Persoon 2 (75 kg en 189 cm): Het potloodfiguur, ook wel plankfiguur genoemd. De breedte van de schouders, taille en heupen zijn bijna gelijk.  

Persoon 3 (51 kg en 163 cm): Het tengere potloodfiguur.

Persoon 4 (95 kg en 180 cm): Het V-figuur, brede schouders met een smal aflopende taille naar de heupen.

 

De resultaten van het onderzoek in zien?

Benieuwd of er een matras is dat voor iedereen geschikt is? In ons onderzoek lees je alle bevindingen!

Conclusie matrassen test

Van de matrassen die zijn getest komen een aantal opvallende punten naar voren. Vanuit ergonomisch perspectief is niet één matras passend bij elk van onze proefpersonen. Bij de meeste matrassen wordt duidelijk dat proefpersoon 2 (het potloodfiguur) de juiste ondersteuning krijgt. Echter passen  proefpersoon 4 (V-figuur) en proefpersoon 3 vanuit fysiek oogpunt op geen enkel van deze matrassen. De conclusie is dat niet één matras geschikt is voor elk type postuur.

Vanuit dit onderzoek wordt duidelijk dat het aanschaffen van een matras online geen garantie biedt op een juiste ergonomische ondersteuning. Het verschil met online een matras aanschaffen en een advies in de winkel is dat er online niet wordt gekeken naar een juiste ergonomische slaaphouding. De consument dient nu,in de proefperiode van vaak 100 dagen, zelf te bepalen of zij / hij goed ligt.

Jouw perfecte matras samenstellen

Ieder mens is uniek, dus waarom je matras niet? Een Beddelicious Blocks matras is helemaal instelbaar naar jouw persoonlijke wensen en lichaamsbouw. Zo weet je zeker dat je de gehele levensduur van je bed optimaal kunt genieten.