Waarom word ik 's nachts wakker?

Huisman Emmeloord Emmeloord

Het is een vraag die vaak gesteld wordt, waarom word ik wakker? Meestal zijn dit terugkerende tijdstippen ergens aan het einde van de nacht. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het van belang om te weten welke slaapfases er zijn. Elke nacht doorlopen we ongeveer 4-5 cyclussen met de verschillende opeenvolgende fases. Iedere fase heeft zo zijn eigen functie.

Overgangsfase tussen waken en slapen

Het eerste stadium, de overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand duurt maar drie tot vijf minuten. De lichaamstemperatuur daalt en de spieren ontspannen. Tijdens dit stadium zijn langzame oogbewegingen (Slow Eye Movements) te zien. Je kent het gevoel wel als je tegen je slaap zit te vechten. Je ogen draaien dan langzaam weg en je hebt moeite om ze open te houden.  Dit is ook de fase waarin mensen vaak ook een schok voelen, of het gevoel dat je valt. Dit is een slaapstuip; een korte aanspanning in de spieren van je armen of benen. Hierdoor ben je weer even helemaal wakker. Ook van omgevingsgeluid wordt je in deze fase nog makkelijk wakker.

Lichte slaap

Het tweede slaapstadium is iets dieper en duurt ongeveer dertig tot veertig minuten. In dit slaapstadium slaap je het meest: tot 50 procent van de totale slaapduur per nacht. Het is het begin van de 'echte' slaap.

Diepe slaap

Stadium drie en vier worden meestal als één geheel beschouwd. In deze fase ben je erg ontspannen en moeilijk wakker te krijgen. Je ademhaling is diep en je hartslag is langzaam en regelmatig. 
Tijdens het begin van de nacht duurt deze fase erg lang. Maar in de volgende cycli duurt deze fase steeds korter. Er komen groeihormonen vrij, je lichaam herstelt zich en doet nieuwe kracht op.
Naarmate je ouder wordt, duren deze diepe slaapfasen steeds korter. Je zult daardoor merken dat slapen lang niet zo verfrissend werkt als voorheen.

REM-slaap

Na stadium vier begint het stadium van de REM-slaap of droomslaap. De grote spieren van je ledematen zijn dan verlamd. Als dit niet zo zou zijn, zou je uit je bed kunnen springen om je dromen uit te gaan voeren. Een kenmerk van de REM-slaap is de snelle oogbewegingen onder de gesloten oogleden. De hersenen zijn tijdens deze fase volop actief. Waarom de hersenen zo actief zijn, daar zijn wetenschappers nog niet uit. Men vermoed dat dit de fase is waarin informatie verwerkt wordt. Naarmate de nacht vordert, worden de perioden met REM-slaap steeds langer. In totaal neemt de droomslaap 20 tot 25 procent van de slaapduur in beslag.

Waarom word ik wakker?

- Tijdens lichte slaap wordt men gemakkelijker wakker door prikkels als geluid, warmte en pijn.  
- Te warm slapen heeft een negatief effect op de kwaliteit van slaap en zorgt voor vaker wakker worden.
- Aan het einde van de nacht is er meer lichte slaap en REM-slaap en is de kans dat je wakker wordt groter dan tijdens diepe slaap.

Meer lezen? Lees hier verder.

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?