Hoe geef je het beste slaapadvies aan mensen met fysieke klachten?

Allereerst is het heel belangrijk, dat je inzicht krijgt in de huidige slaapsituatie. Door een uitgebreide intake maak je een inventarisatie welke klachten er spelen. Vervolgens laat je ze slapen met de SlaapID-sensor, met deze resultaten van een aantal nachten zien wij de slaaphoudingen, bewegingen en het slaapklimaat. S ’nachts komt je pijnprikkel niet door, dus je kunt in bepaalde houdingen liggen waar jijzelf geen weet van hebt en als je dan wakker wordt merk je pijn- en stijfheidsklachten. Daarom is het interessant maar ook essentieel om eerst inzicht te krijgen in het slaapgedrag en slaapsituatie om vervolgens advies uit te kunnen brengen.

Wat maakt het dat je een SlaapFysio bent geworden?

Binnen de opleiding fysiotherapie is slaap geen onderwerp, terwijl dit wel het belangrijkste herstelmechanisme is van de dag. Ik ben toentertijd in aanraking gekomen met SleepTrade. Zij hebben de Slaap-ID ontwikkelt om inzicht te krijgen in het slaapgedrag van klanten en cliënten binnen de fysiotherapie. Met dit inzicht werd het mogelijk om relaties te leggen tussen de houding, ondersteuning en de fysieke klachten, daarnaast werd het mogelijk om in de winkels aangesloten bij SleepTrade het advies te verbeteren bij mensen met fysieke klachten. Ik heb het platform Slaapfysio opgericht zodat praktijken hun eigen cliënten kunnen monitoren op slaapgedrag. Het platform bestaat inmiddels uit circa 80 praktijken.

Wat is volgens jou het geheim van een goede nachtrust?

Slaap is een complex fenomeen die je vanuit verschillende invalshoeken kan benaderen. Op slaap kun je je ook voorbereiden, denk dan aan lifestyle zoals bijvoorbeeld; voeding, sporten en fysische aspecten als temperatuurregulatie en het licht dimmen voor je gaat slapen. Uiteraard is het bed waarin je slaapt ook belangrijk, het bed moet geschikt zijn voor jouw fysieke postuur en slaaphouding om uiteindelijk tot een goede nachtrust te komen. Het is voor ieder persoon belangrijk te kijken vanuit welke invalshoek jij jouw slaap kan optimaliseren.

vraag hier uw gratis slaapid meting aan!

Wat is het belangrijkste wat je mensen mee wilt geven op gebied van slaap?

Het belangrijkste wat ik mee wil geven is dat slaap een essentieel onderdeel is van je dag en dat je fysiek en mentaal hersteld gedurende de nacht. Mensen vergeten dat snel omdat het een soort automatisme is maar we zien dat slaapproblemen steeds meer voorkomen in Nederland. 24% van de Nederlanders heeft een vorm van een slaapprobleem. Mensen moeten niet onderschatten wat slaap doet ten aanzien van je herstel. In de diepe slaap wordt een groeihormoon afgegeven die zorgt voor fysiek herstel en in de remslaap herstel je van de emotionele ervaringen overdag. Het herstellend vermogen van slaap is nog een heel onderbelicht thema in Nederland, ik denk dat mensen zich daar steeds bewuster van moeten worden.

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?