Leestijd:

Slaapklimaat

Het slaapklimaat is van belang voor een goede nachtrust. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat jouw slaap zo wordt beïnvloed door het microklimaat onder de dekens en de temperatuur van de slaapkamer?

Wil je persoonlijk advies ontvangen? Maak een afspraak bij ons in de winkel!

Inhoudsopgave

Het effect van temperatuur op slaap


Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt zorgt je lichaam voor een sterkere doorbloeding van de huid. Er is sprake van een verwijding van de bloedvaten; het lichaamsoppervlak geeft hierbij meer warmte af aan de buitenlucht. Daarnaast kan de zweetproductie verhoogd worden waardoor de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht en dit zorgt voor verkoeling.

Bij afkoeling van het lichaam gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaten vernauwen zich, de doorbloeding van de inwendige organen verhoogd en de stofwisseling gaat harder werken. Dit kan leiden tot klappertanden en rillen.

Het gevolg van schommelingen in de lichaamstemperatuur is dat het lichaam dus actiever moet worden om de temperatuur stabiel te houden. De actievere werking van het lichaam en het onrustige slapen, dat gepaard gaat met de temperatuurschommelingen, zorgt ervoor dat het lichaam minder goed uitrust. En uiteindelijk ook dat een persoon daardoor minder fit op staat.

Hier komt dan ook nog bij dat veel mensen nog eens korter slapen als de temperatuur te hoog wordt. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat de temperatuur een behoorlijke invloed heeft op de slaapkwaliteit- en slaapduur.

Meetgegevens

Met onze SlaapID thuismeting krijgen wij inzicht in het slaapklimaat van de personen in hun eigen bed. Uit onze meetresultaten letten we niet zozeer op de hoogte van de temperatuur, maar voornamelijk op de schommelingen van de temperatuur die plaatsvinden.

Personen die te warm slapen en veel transpireren laten duidelijk meer beweging zien dan personen met een stabiel slaapklimaat. De fluctuatie in temperatuur zorgt voor meer bewegingen om het koeler te krijgen ’s nachts.

Oplossingen

Het lichaam gaat ´s nachts naar de laagste temperatuur van de dag. Daarom is het van belang om te inventariseren wat je momenteel ervaart. Zo kunnen de juiste producten aangedragen worden om het slaapklimaat te optimaliseren. Hier kan rekening gehouden worden met het juiste advies van het dekbed, kussen, matras, dekbedovertrek en/of hoeslaken.

Over het algemeen kunnen wij zeggen dat synthetische materialen een broeieriger slaapklimaat geven dan natuurlijke materialen. Bij natuurlijke materialen kun je denken aan dons, wol, katoen en zijde. Deze materialen zorgen voor een stabieler slaapklimaat gedurende de nacht.

Laat je adviseren door één van onze slaapexperts!