Leestijd:

Hoelang gaat een matras mee?

Als je goede ondersteuning wilt houden is het verstandig je matras na 8-10 jaar te vervangen. Ook zal het matras na 10 jaar onhygiënisch zijn geworden en geen comfort meer bieden.

Hoe goed werkt jouw matras nog?

Inhoudsopgave

Wanneer moet je een matras vervangen?

Het is lastig inschatten wanneer je een matras moet vervangen. Doorgaans gaat een matras tussen de 8-10 jaar mee. Een versleten matras biedt niet meer de juiste ondersteuning of wordt onhygiënisch. Maar waar herken je een versleten matras precies aan?

Een versleten matras herken je vooral aan kuilvorming en onaangename geurtjes of vlekken. Dit duidt meestal op vorming van bacteriën en wellicht zelfs op schimmels. Ook kunnen er fysieke klachten ontstaan aan je lijf. En word je vaker wakker met mijn in je rug, nek of arm.

De ondersteuning vermindert

Iedere keer dat je je matras gebruikt gaat er ondersteuning verloren. Het matras biedt je lichaam steeds minder de ondersteuning die het gewend is. Misschien merk je dit niet eens, omdat dit proces heel langzaam gaat. Gedurende de nacht is het wel erg belangrijk dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Slapen op een matras met weinig ondersteuning kan gevolgen hebben voor je lichaam: je wervelkolom, spieren en gewrichten krijgen dan niet de kans om zich op de juiste manier te herstellen. Hierdoor kunnen rug- en nekklachten ontstaan.

Ontdek hoe je jouw slaapsituatie kunt verbeteren

Door 13 korte vragen te beantwoorden kunnen we een indicatie geven hoe het met jouw slaapsituatie is gesteld. Je ontvangt van ons tips, informatie en oplossingen om jouw slaapsituatie te verbeteren. Doe nu de test!

De hygiëne van een matras neemt af

Je verliest ‘s nachts zo’n 60 milliliter vocht per uur. Dit is wekelijks meer dan 3 liter zweet. Omdat het beddengoed al het vocht op kan nemen, is het onvermijdelijk dat je matras dit ook absorbeert. Na gemiddeld 10 jaar kan je matras dit vocht niet meer absorberen. Daarnaast wordt het matras dagelijks ongeveer 8 uur verwarmd door je lichaam. De kans op schimmelvorming groeit en je matras wordt gevoelig voor bijvoorbeeld bedwantsen (kleine beestjes). Naast vocht verlies je iedere nacht ook huidvet en dode huidcellen. Deze trekken in je matras en vormen een goede broedplek voor huisstofmijt, bacteriën en onhygiënische geuren. Om je matras tussentijds te reinigen hebben we Raycop.

Reinig je matras en beddengoed met de Raycop stofzuiger

Een Raycop is een antibacteriële stofzuiger en wordt gebruikt om je matras of beddengoed mee te reinigen en te onderhouden. De Raycop is te koop en te huur in onze webshop.