Leestijd:

Vochtige slaapkamer

De slaapkamer houden we graag zo fris mogelijk maar als je slaapt verlies je soms tot een halve liter vocht! Waar blijft dit en wat doe je tegen een vochtige kamer: lees onze tips.

Inhoudsopgave

Een frisse slaapkamer in zes stappen

De slaapkamer houden we graag zo fris mogelijk. Per nacht verliest elke volwassene een kwart tot een halve liter vocht door te ademen en transpireren. Met z’n tweeën zit je al snel op een liter. Dit is op zich geen probleem, zolang dit vocht maar goed wordt afgevoerd. Hoe doet je dat? Simpel, volg onderstaande stappen.

Stap 1: 

Wanneer je ’s morgens wakker wordt, gooi het dekbed van je af naar het voeteneinde en laat het lekker zo liggen. Zo kan het bed de warmte en het vocht wat je ’s nachts heeft geproduceerd, beter kwijt. Heb je een verstelbaar bed? Verhoog dan even het hoofd- en voeteinde.

Stap 2:

Ventileer jouw slaapkamer. Zet de ramen of deuren open. Twintig minuten per dag is voldoende. Is het buiten kouder dan binnen? Beperk het luchten dan tot tien minuten. Het risico is namelijk aanwezig dat de warme, vochtige lucht in de matras extra afkoelt en daardoor condens ontstaat. En we willen juist van het vocht af!

Stap 3:

Zorg ervoor dat het in je slaapkamer minstens 15° C is. Ook in de winter.

Stap 4:

Sluit overdag de slaapkamerdeuren. Zo voorkom je de doorstroming van vochtige warme lucht uit de badkamer of keuken naar je koelere slaapkamer.

Stap 5:

Laat de slaapkamerdeur ’s nachts juist op een kier. Zo kan het vocht wat je ’s nachts produceert een weg naar buiten vinden, goed voor de ventilatie.

Stap 6:

Wees lief voor je matras. Zorg voor goede hoezen die vocht op kunnen nemen. En knijp af en toe in de zijkanten. Voelt dit vochtig? Dan is het belangrijk om je matras goed te laten luchten.

Wil je nog meer tips? Hier leest je vijf tips om uw matras zo goed mogelijk te houden. Zweet je ’s nachts erg veel? Lees dan deze adviezen eens door.