Leestijd:

Wat is de perfecte slaaphouding?

Welke slaaphouding is het beste en waarom? De vraag die vaak terugkomt tijdens gesprekken in de winkels van Beddenspecialist.nl

Inhoudsopgave

In welke slaaphouding slaap ik?

Consumenten stellen dikwijls de vraag in welke slaaphouding zij het beste kunnen slapen? Over het algemeen denkt men vaak dat de inslaaphouding de voorkeurshouding is waarin ’s nachts geslapen wordt. Dit is immers de enige slaaphouding die men bewust meekrijgt. In veel van deze gevallen is dit niet juist. Gedurende de nacht draaien wij zo'n 28x van slaaphouding en kan het zijn dat jij helemaal niet meer terugkeert op de slaaphouding waarin jij inslaapt. Welke slaaphoudingen zijn er? En welke zijn dan goed om in te slapen?

Rugligging

Slapen in rugligging heeft als voordeel dat het lichaamsgewicht optimaal wordt verdeeld over de matras. Rugslapers hebben meestal de armen langs de zij of de handen naast het hoofd. Van nature hebben de nekwervels een kromming. Het is dus belangrijk dat het kussen deze natuurlijke kromming kan ondersteunen en handhaven gedurende de nacht. De ondersteuning van de lordose (kromming) in de lage rug is van belang doordat het gewicht van de heupen en het bekken de meeste belasting geeft op de matras. Wanneer deze voorwaarden goed zijn is rugligging een goede slaaphouding.

Let op: Personen die last hebben van snurken, de rugligging kan het snurken triggeren.

Zijligging

Slapen in zijligging is goed maar kent enkele uitdagende punten om op te lossen. De schouder dient in zijligging weg te zakken in het matras. De functie van het kussen is de resterende hoogte tot de hals op te vullen. Hierbij mogen de halswervels niet te veel afhangen of omhoog liggen. Daarnaast dient de heup genoeg weg te kunnen zakken in de matras, zodat de wervelkolom tussen schouder en heup juist wordt ondersteund. Hier gaat het veelal mis waardoor mensen in deze slaaphouding onderrugklachten of schouderklachten krijgen.

Let op: De linkerzijligging kan voor mensen met refluxklachten nadelig zijn. 

Buikslapen

Fysiek gezien is op de buik slapen een minder goede slaaphouding. Het is een onnatuurlijke houding waarbij de nek gedraaid ligt om te kunnen ademen. De rotatie van de nek kan spanning geven op de bovenste nekwervels wat kan zorgen voor hoofdpijn en nekklachten. Buikslapen zorgt er ook voor dat de gewrichtjes (facetgewrichten) in de onderrug op spanning komen, wat onderrugklachten tot gevolg kan hebben. Hiervoor geldt hoe zachter het matras in de onderrugregio hoe meer spanning er op deze gewrichten komt te staan.

Tussenhouding

Een minder bekende houding is de tussenhouding. Een half op de zij gedraaide slaaphouding waarbij het bovenste been vaak over het andere been gelegd wordt. Dit maakt dat de onderrug in rotatie komt te liggen wat spanning kan geven in de onderrug. Vanuit ergonomisch standpunt niet de beste slaaphouding. Er zijn voor deze slaaphouding gemakkelijke oplossingen zoals de Beddelicious Buddy.
Deze zorgt ervoor dat de persoon leert op zijn zij te slapen en niet doordraait naar de tussenhouding.

Ontdek jouw SlaapID!

Weten hoe je écht slaapt? Beddenspecialist.nl heeft een tijdelijke bedpartner voor je; de SlaapID thuismeting. Een sensor die 's nachts je slaaphouding, slaapbeweging, slaapklimaat en slaapritme meet. Wij weten door te meten!