Historie

Van Friesland naar West-Friesland: het wonderlijke verhaal achter Beddenspecialist Jac Nota. Gestart in 1937 door Sjoerd Nota, inmiddels sinds 1988 onder leiding van Jac en Janny Nota en hun zoon Pieter en diens vrouw Daniëlle.


In 1933 werd de Afsluitdijk geopend voor verkeer. De piepjonge handelsreiziger Sjoerd Nota greep deze kans met twee handen aan door op zijn handelsfiets (met rieten mand aan de voorzijde) vanuit Bolsward zijn kansen te verkennen in Noord-Holland, hier start de historie van Beddenspecialist Jac Nota. 
Eerst was Sjoerd Nota nog in dienst en sinds 1934 ging hij verder als zelfstandig ondernemer. Initieel verkocht hij appels en sinaasappels, maar toen hier niet genoeg in te verdienen was werden het flanellen lakens, dekens en ondergoed voor mannen. Tijdens één van zijn reizen in 1941 streek hij neer in het West-Friese Dorp Tuitjenhorn en ontmoette hij Nel Burger. In 1943 trouwden zij en in 1948 startten zij samen hun manufacturen- en kledingwinkel aan de Dorpsstraat 12. Toen Sjoerd in 1960 plotseling overleed braken zware jaren aan en werkten Nel samen met haar kinderen Jan, George en Els en later ook Jac zich een slag in de rondte om hun hoofd boven water te kunnen houden. Dit lukte wonderwel. Vanuit deze situatie gingen de drie broers uiteindelijk alle zelfstandig met een eigen winkel verder. Jac Nota startte in het oude pandje in 1983 (welke in 1967 was verlaten voor een grotere winkel aan de overzijde van de straat) Woningrichting Jac Nota samen met zijn vrouw Janny en zus Els en opende in 1983 hier een nieuwe winkel. Jac zag nog meer potentie in de markt van slaapcomfort en opende in 1996, op industrieterrein de Banne in Dirkshorn, een slaapcomfort-winkel. Dit heeft hij in de jaren daarna samen met zijn schoonzus Joop Nota uitgebouwd tot een begrip in West-Friesland. Inmiddels ligt de focus helemaal op slaapcomfort en is de opvolging van opa Sjoerd en vader Jac ook gewaarborgd. Zoon Pieter is toegetreden als mede-eigenaar van Beddenspecialist Jac Nota en samen met partner Danielle, Erik, Els, Jac en Janny staan zij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat klaar om iedereen heerlijk te laten slapen.