Leestijd:

Warme melk voor het slapen gaan

Vroeger was het heel normaal om een glaasje warme melk te drinken voor het slapen en het gebeurd nog steeds. We zijn er van overtuigend dat dit bevorderlijk is voor onze nachtrust, maar is dit eigenlijk wel echt zo?

Inhoudsopgave

Tryptofaan
Hoewel een rustmomentje met een warm drankje altijd wel wonderen verricht, ligt het hierbij niet specifiek aan de melk. Het gaat dan vooral om het momentje zonder telefoon of laptop waarbij je zonder afleiding even lekker tot jezelf kan komen; dan slaap je over het algemeen veel beter. Het klopt echter wel dat in melk het stofje Trypotofaan zit, wat slaapverwekkend werkt.

Mentaal
Helaas zit in een glaasje melk niet voldoende om echt een effect te merken. Als je genoeg tryptofaan binnen wilt krijgen om hier de effecten van te ondervinden, zou je wel drie liter melk moeten drinken. Het is dus helaas een fabeltje, maar dat betekent niet dat het niet helpt. Fysiek doet het misschien niks voor je, maar mentaal kan het zeker wel veel verschil maken. Blijf dus vooral doen waar jij je goed bij voelt!

Ontdek jouw SlaapID!

Weten hoe je écht slaapt? Beddenspecialist Jac Nota heeft een tijdelijke bedpartner voor je; de SlaapID thuismeting. Een sensor die 's nachts je slaaphouding, slaapbeweging, slaapklimaat en slaapritme meet. Wij weten door te meten!