Bonnet Slapen

Als je goede ondersteuning wilt blijven behouden, is het verstandig het matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Zelf als het ligcomfort nog goed is, zal het matras na 10 jaar onhygiënisch zijn geworden en is de kans groot dat het ondersteunend vermogen sterk is teruggelopen.

1. De hygiëne van een matras neemt af

Je verliest ‘s nachts zo’n 60 milliliter vocht per uur. Dit is wekelijks meer dan 3 liter zweet. Omdat het beddengoed al het vocht op kan nemen, is het onvermijdelijk dat je matras dit ook absorbeert. Na gemiddeld 10 jaar kan je matras dit vocht niet meer absorberen. Daarnaast wordt het matras dagelijks ongeveer 8 uur verwarmd door je lichaam. De kans op schimmelvorming groeit en je matras wordt gevoelig voor bijvoorbeeld bedwantsen (kleine beestjes). Naast vocht verlies je iedere nacht ook huidvet en dode huidcellen. Deze trekken in je matras en vormen een goede broedplek voor huisstofmijt, bacteriën en onhygiënische geuren. Om je matras tussentijds te reinigen hebben we Raycop lees hier meer.

2. De ondersteuning vermindert

Iedere keer dat je je matras gebruikt gaat er ondersteuning verloren. Het matras biedt je lichaam steeds minder de ondersteuning die het gewend is. Misschien merk je dit niet eens, omdat dit proces heel langzaam gaat. Gedurende de nacht is het wel erg belangrijk dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Slapen op een matras met weinig ondersteuning kan gevolgen hebben voor je lichaam: je wervelkolom, spieren en gewrichten krijgen dan niet de kans om zich op de juiste manier te herstellen. Hierdoor kunnen rug- en nekklachten ontstaan.

Wanneer moet je een matras vervangen?

Het is lastig inschatten wanneer je je matras moet vervangen. Een versleten matras biedt niet meer de juiste ondersteuning of wordt onhygiënisch. Maar waar herken je een versleten matras precies aan? Een versleten matras herken je vooral aan kuilvorming en onaangename geurtjes of vlekken in het matras en fysieke klachten aan je eigen lichaam. Dit duidt meestal op vorming van bacteriën en wellicht zelfs op schimmels. Wil je het zeker weten dat je toe bent aan een nieuw matras? Kom dan eens langs in de winkel om je te laten adviseren. 

 

Kom langs voor een gratis slaapid meting