Wat is de perfect slaaphouding?

Slaapfysio Hidde Hulshof: 'Consumenten stellen dikwijls de vraag in welke slaaphouding zij het beste kunnen slapen? Over het algemeen denkt men vaak dat de inslaaphouding de voorkeurshouding is waarin ’s nachts geslapen wordt. Dit is immers de enige slaaphouding die men bewust meekrijgt. Echter is dit in veel van de gevallen niet juist. Gedurende de nacht draaien wij 38x en kan het zijn dat wij helemaal niet meer terugkeren op onze in slaaphouding.' Maar welke slaaphouding zijn dan goed om in te slapen?

De beste slaaphouding

Rugligging
Slapen in rugligging heeft als voordeel dat het lichaamsgewicht optimaal wordt verdeeld over de matras. Rugslapers hebben meestal de armen langs de zij of de handen naast het hoofd. Van naturen heeft de nek een kromming. Het kussen hoort deze natuurlijke kromming te ondersteunen en te handhaven gedurende de nacht. De ondersteuning van de lordose (kromming) in de lage rug is van belang doordat het gewicht van de heupen en het bekken de meeste belasting geeft op de matras. Wanneer deze voorwaarden goed zijn is rugligging een goede slaaphouding, mits de persoon geen last heeft van snurken.

Zijligging
Slapen in zijligging is goed maar kent enkele uitdagende punten om op te lossen. De schouders dienen in zijligging weg te zakken in het matras. De functie van het kussen is de resterende hoogte tot de hals op te vullen. Hierbij mogen de halswervels niet te veel afhangen of omhoog liggen. Daarnaast dient de heup genoeg weg te kunnen zakken in de matras, zodat de wervelkolom tussen schouder en heup juist wordt ondersteund. Hier gaat het veelal mis waardoor mensen in deze slaaphouding onderrugklachten of schouderklachten krijgen.

Weten in welke houding jij slaapt? Probeer gratis onze SlaapID.

Slaapid aanvragen 

Buikslapen
Fysiek gezien is op de buik slapen de minst goede slaaphouding. Het is een onnatuurlijke houding waarbij de nek gedraaid ligt om te kunnen ademen. De rotatie van de nek kan spanning geven op de bovenste nekwervels wat kan zorgen voor hoofdpijn en nekklachten. Buikslapen zorgt er ook voor dat de gewrichtjes (facetgewrichten) in de onderrug op spanning komen. Deze kunnen onderrugklachten veroorzaken. Hiervoor geldt hoe zachter het matras in de onderrugregio hoe meer spanning er op deze gewrichten komt te staan.

Tussenhouding
Een minder bekende houding is de tussenhouding. Een half op de zij gedraaide slaaphouding waarbij het bovenste been vaak over het andere been gelegd wordt. Dit maakt dat de onderrug in rotatie komt te liggen wat spanning kan geven in de onderrug. Vanuit ergonomisch standpunt niet de beste slaaphouding. Er zijn voor deze slaaphouding gemakkelijke oplossingen zoals de Beddelicious Buddy.
Deze zorgt ervoor dat de persoon leert op zijn zij te slapen en niet doordraait naar de tussenhouding.

 

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?