Waarom je écht een dutje moet doen

Dutjes, het is heerlijk of u heegt er een hekel aan! Maar toch zijn dutjes helemaal niet zo slecht.

Hier is een korte samenvatting van de voordelen van dutten, die behoorlijk krachtig zijn:
• Verhoogd de hersenfunctie, inclusief focus, nauwkeurigheid en concentratie
• Verbeteren van creativiteit
• Verbeteren van kritische denkvaardigheden
• Verlaagd het stressniveau en verhoogd het humeur
• Geeft meer energie en verbeterd fysieke prestaties 
 
 
Als het gaat om dutten, kies verstandig. Weet eerst wat u uit uw dutje wilt halen, voordat u beslist wanneer en hoe lang u slaapt.
• Bent u op zoek om mentale scherpte opnieuw op te eisen in uw drukke werkmiddagen?
• Wilt u meer kracht en energie hebben voor bijvoorbeeld een eindexamensessie?
• Noodzaak om voorbereid te zijn op - of te herstellen van - een verre reis?


De timing en duur van uw dutje hangt sterk af van uw individuele behoeften en omstandigheden. Die behoeften en omstandigheden veranderen in de loop van de tijd, wat betekent dat uw dutje ook moet veranderen.

Het CEO-dutje. Als u op zoek bent naar een boost voor uw dagelijkse energie, focus en mentale prestaties, dan is een korte power-nap (25 min) halverwege de middag (13.00-15.00) een goede dut-optie voor. Nog langer en u zult zich vreselijk voelen. Of u nu de CEO bent van een start-up of het huishouden van uw gezin, u kunt de hele dag scherp blijven met een korte rust tussendoor. 

De Nap A Latte. Dit is een favoriete strategie voor die dagen dat je u energie echt achterblijft en u een snelle lift nodig hebt. De Nap A Latte combineert een matige hoeveelheid cafeïne met een korte rustperiode, om u de voordelen van beide tegelijk te bieden. Dit is hoe het werkt:
• Drink snel een kop van 170ml koffie (voeg ijsblokjes toe om het af te koelen, als u dat wilt). U wilt ongeveer 90-100 mg cafeïne, wat grofweg het gehalte is van een gewone kop koffie - geen supergrote kop koffie.
• Zoek snel een rustige plek om te gaan liggen en doe een dutje van 20 minuten. Stel een timer in zodat u niet verslapen.
U wordt wakker net als de stimulerende effecten van de cafeïne binnenkomen (ongeveer na 20 minuten), waardoor ook een deel van de slaapdruk is weggenomen die u heeft opgebouwd, waardoor u zich moe voelt.
De Nap A Latte is GEEN dagelijkse strategie. We raden aan dit dutje niet vaker dan twee keer per week te gebruiken. Als je overdag routineus moe wordt, is het tijd om je slaapritme eens onder de loep te nemen, inclusief hoeveel slaap u krijgt en uw slaaphygiëne. 
 
 
Vraag een gratis slaapid meeting aan 
 
 
 Het nieuwe moeder dutje
. Moeders (en vaders) die zorgen voor pasgeborenen en jonge kinderen die 's nachts niet slapen: de strategie hier is om een ​​dutje te doen als uw kind dut. Weersta de verleiding om te proberen op andere manieren productief te zijn terwijl uw kind slaapt. Als een ouder de slaap krijgt die hij of zij nodig heeft, heeft u meer energie, meer geduld en meer aandacht voor uw kind en alle andere delen van uw drukke leven als u niet chronisch van de slaap wordt beroofd.

Het sport-dutje. Slaap is een niet-zo-geheim wapen in sportprestaties, zolang u het goed doet. Of u nu speelt in een meedogenloos dubbelspel tennistoernooi, een 10K wegwedstrijd loopt of het veld scheurt in een avond indoor voetbalcompetitie, een goed getimed dutje kunt u een voorsprong geven. Een kort dutje van 15-20 minuten zal onmiddellijke voordelen bieden voor fysieke en mentale prestaties gedurende een bepaalde periode - zonder enige slaapinertie bij het ontwaken (het gevoel alsof je gewoon niet wakker kunt worden). Een langer dutje kan ook belangrijke fysieke en mentale voordelen opleveren, en ze zullen langer duren als ze beginnen. Als je jezelf niet genoeg tijd geeft om uw slaapinertie voorbij te laten gaan, bent u traag en suf op het veld, in plaats van sterker, sneller en energieker.


Het Disco-dutje
. Dit is een klassieke dutje-strategie die voortkomt uit de dagen van de Bee Gees en Donna Summer. Als u een late nacht plant, neem dan een dutje van 90 minuten voordat u naar de avond gaat. U kunt deze rust combineren met Nap A Latte voor een nog grotere energieboost. Dit is een effectieve manier om jezelf het uithoudingsvermogen en de energie te geven voor een avondviering waarvan u weet dat deze tot diep in de nacht (of de vroege ochtend) zal doorgaan. Een paar belangrijke kanttekeningen:
• Dit is een speciale gelegenheidsdutje! Een levensstijl die het Disco-dutje een normale gewoonte maakt, is niet goed voor uw slaap of uw gezondheid.
• Sta de volgende ochtend op uw normale tijd op. Ja, zelfs als u tot zonsopgang bleef. Uw dag zal lang en slaperig aanvoelen, maar u zult altijd zo klaar zijn om 's nachts te slapen, en u zult uw slaapplanning intact houden.
Het Shift Work-dutje. Verschuivingswerkers staan ​​voor een aantal uitdagingen voor een gezonde slaap, omdat ze zo vaak wakker en actief zijn als hun lichaam bedoeld is om in slaap te vallen. Als gevolg hiervan hebben ze meer kans op slaapgebrek. Ze worden geconfronteerd met bijzondere gezondheidsrisico's, gekoppeld aan hun atypische slaap-waakschema's, en ze lopen ook te maken met verhoogde risico's op ongevallen en letsel als gevolg van vermoeidheid. Ploegenarbeiders zijn waarschijnlijker dan de rest van ons om hun slaap in segmenten te verdelen, en ze kunnen veel baat hebben bij strategisch getimede dutjes.
Afhankelijk van uw planning en de vereisten voor uw taak, kan dutten als een ploegendienst omvatten:
• Een kort dutje voor uw dienst begint en / of korte pauzes pauzeren tijdens diensten
• Slaap in twee of meer segmenten plannen, inclusief een langer segment (4-5 uur) aan het einde van een dienst, gecombineerd met een of twee dutjes van 90 minuten gedurende de dag voorafgaand aan uw volgende dienst.

Het tiener-dutje. Tieners ervaren een belangrijke verschuiving naar hun circadiaanse klokken, waardoor ze biologisch worden aangestuurd om laat op te blijven en laat wakker te worden. Die biologische drang om 's nachts wakker en alert te zijn, gecombineerd met vroege starttijden, laat een groot aantal tieners achter met een chronische slaapschuld. Hun gebrek aan slaap brengt hen meer risico voor academische, gedrags- en emotionele problemen, evenals gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Voor tieners kan een kort dutje van 20 minuten na schooltijd of een langere herstelslaap - tot 90 minuten - in het weekend helpen. Zolang het hun doordeweekse bedtijd niet nog verder duwt, of ze laat met slapeloosheid op zondagavond.

Het Jet Lag-dutje. Dit is het type dutje dat het vaakst wordt gebruik. Reisgerelateerde dutjes besparen frustratie en vermoeidheid, verminderen jetlag, en helpen om het energie level op peil te houden, zelfs met een zeer rigoureus reisschema. Dutjes kunnen uw lichaam helpen bij de overgang naar nieuwe tijdzones, kunnen tijdens het reizen verloren slaap compenseren en kunnen de nachtrust aanvullen wanneer u een drukke reisroute hebt. Het belangrijkste om te weten over slaapplanning voor reizen is om het schema aan te nemen dat past bij de tijdzone van uw bestemming. Slaap als de lokale bevolking slaapt. Een lang dutje op een lange vlucht kunt helpen omuw lichaam over te zetten naar een nieuwe tijdzone, op voorwaarde dat u slaapt in een tijd dat u zou slapen als u op uw bestemming zou wonen. Een dutje van 20 minuten kunt u helpen de eerste, jetlag dag in een andere tijdzone te doorstaan ​​en u nog steeds in slaap te laten vallen op lokale tijd.

LET OP: Onthoud dat dutjes niet voor iedereen zijn. Als u aan een depressie lijdt, ondervindt u waarschijnlijk een soort slaapprobleem en uw circadiane ritmes kunnen worden verstoord. Dutten kunt u depressie verergeren. Mensen met slapeloosheid mogen ook niet dutten. Voor slapelozen kan een dutje overdag het moeilijker maken om 's nachts volgens schema in slaap te vallen. Dutjes zouden moeten werken met uw nachtelijke slaapritme, niet ondermijnen.