Merk jij ook dat je in de zomer minder goed slaapt dan in de winter? Het heeft te maken met daglicht dat door je slaapkamerraam naar binnen glipt en de temperatuur in je slaapkamer. Je slaapt het best in een kamer die donker en koel is. Waarom? Dat vertellen we in dit artikel.

Als het schemert buiten, laat je lichaam automatisch de stof melatonine vrij in je lichaam. Je lichaam bereidt zich voor op de nachtrust doordat melatonine ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur daalt. Is jouw slaapkamer niet donker en niet koel genoeg in je slaapkamer? Dan krijgen je hersenen geen seintje dat ze melatonine moeten aanmaken. Probeer dus voordat je naar bed gaat de lichten te dimmen. Doe een nachtlampje aan en laat je ogen wennen aan de donkere omgeving. 

Donkere gordijnen
Doe donkere gordijnen voor je slaapkamerramen. Probeer jouw slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Krijg je het niet donker genoeg met alleen gordijnen? Gebruik dan lamellen of jaloezieën voor je ramen om het extra donker te maken in je slaapkamer.

Lichtgevende (wekker)radio
Leiden die lichtgevende digitale cijfers van de (wekker)radio je af? Draai de wekker om of doe er een sticker voor als je gaat slapen. Je gaat je alleen maar zorgen maken als je midden in de nacht wakker wordt, ziet hoe laat het is en gaat uitrekenen hoeveel uur je nog kunt slapen. Draai hem als je gaat slapen en voorkom dat je wekker je afleidt.


Blauw licht
Dit doen we bijna allemaal: op je smartphone of laptop kijken voordat je gaat slapen. Het blauwe licht dat je mobiel uitstraalt blokkeert de productie van melatonine. Dit stofje (hormoon) heb je nodig om in slaap te vallen. Het werkt echt als je een halfuurtje voordat je gaat slapen niet meer op je mobiel op laptop kijkt. Kun je de verleiding niet weerstaan? Zet je mobiel in ieder geval op de meest lage lichtstand als je toch even wilt kijken.

Wake-up light
Wakker worden door het ochtendlicht kan heel relaxed zijn. Er bestaan wekkers die in plaats van dat irritante piepgeluid je wekken door langzaamaan licht te worden. Van licht krijg je energie en het helpt je om rustig wakker te worden. Ben je op zoek naar zo’n wake-up light? Hier kun je zo’n wekker kopen.

Slaapmasker
Ben jij snel afgeleid door een straaltje licht? Probeer dan eens een slaapmasker! Dit masker dekt je ogen af en in je beleving is je slaapkamer donker. Zo word je niet meer afgeleid door het ochtendlicht als je een keertje lekker wilt uitslapen in het weekend.

Stofwisseling
Door te slapen in een donkere kamer zou je stofwisseling sneller gaan. Je lichaam komt meer tot rust als je vast slaapt in een donkere slaapkamer. Ben je bezig met afvallen? Maak je kamer zo donker mogelijk en kijk of het voor jou werkt.