Slapen met regen

Wees eerlijk, wat is er nu comfortabeler dan een beetje licht gesputter op een regenachtige dag? En vooral 's avonds in bed kan regen rustgevend zijn. Maar slapen we hierdoor ook beter?

Het geluid van regen valt in de categorie: roze geluid, ook wel roze ruis of 1/f ruis genoemd, niet te verwarren met witte ruis wat juist gebruikt wordt om gedetineerden uit hun slaap te houden tijdens het ondervragen.

Roze ruis helpt bij het afbouwen van hersenactiviteit en helpt je in een soort trance te komen waardoor je niet alleen in slaap valt, maar ook je slaapkwaliteit omhoog gaat.

Daarnaast is het geluid van regen van nature geen bedreigend geluid voor je hersenen, waardoor je brein je toestaat in te dutten.

Ter vergelijking zul je vaak automatisch wakker worden van wél bedreigende geluiden zoals alarmen.

In 2012 hebben wetenschappers in een Amerikaans ziekenhuis getest of de patiënten wakker zouden worden als het alarm erg stil werd aangezet.

Wat denk je? Iedereen wakker, terwijl dezelfde mensen niet wakker werden van het razende verkeer buiten op straat of een overvliegende traumaheli, terwijl deze geluiden vele malen luider zijn.

Regen is van nature niet bedreigend voor mensen, daarom staat je brein het toe in slaap te vallen. Het geluid van regen kan zelfs andere geluiden die je wél wakker zullen houden maskeren.

Bron: SlaapGoeroe.nl

Verder lezen? 9x wat je niet wist over slapen

Relevante artikelen