Hoe voorkom je rugpijn hernia spit?

Veel mensen hebben last van lage-rugklachten zonder dat ze weten waarom. Bij ruim 90% van alle lage-rugklachten is niet bekend wat de oorzaak is. Het 'schiet in de rug', maar waar dat precies in?

Een zware spitaanval

Een zware spitaanval blijkt soms een hernia te zijn, dan is de diagnose duidelijk. Maar als het geen hernia is, tast men in het duister. Daarbij valt op dat er ook hernia’s voorkomen die niet met een spitaanval gepaard gaan, soms zelfs zonder dat men ooit rugpijn heeft gehad. Het intrigeerde Menno en Jan Willem dat de oorzaak zo vaak onbekend is en dat de logica lijkt te ontbreken. Niet alleen vanuit professionele interesse, ook omdat ze zelf meer dan eens te maken hebben gehad met spit en hernia.

Menno en Jan Willem gingen daarom op zoek naar antwoorden. Door de inzichten vanuit verschillende vakgebieden (orthopedie, herniachirurgie, fysiotherapie, manuele therapie en bewegingswetenschappen) te combineren en door ‘out of the box’ te denken, kwamen mogelijke verklaringen van het fenomeen spit en andere onbegrepen rugklachten in beeld.

Om veronderstellingen te testen, hebben ze een 3d-geprint model vervaardigd van twee wervels waarin een kunstmatige tussenwervelschijf is gemonteerd. En wel zodanig dat de functie ervan overeenkomt met die in het menselijk lichaam. Hiermee konden ze eigenschappen van tussenwervelschijven aantonen die nog niet eerder zijn beschreven. Het werd ons gaandeweg duidelijk wat spit nou precies is, waardoor het wordt veroorzaakt en waarom hernia’s vaak sterk lijken op een zware spitaanval en soms totaal niet.

Het ideale product

De zoektocht heeft niet alleen geleid tot meer inzicht in oorzaken, maar ook in preventie en therapie. Zo komt ook het slapen aan bod. Zo is het belangrijk om je slaaphouding aan te passen en gaat de voorkeur naar een matras waarbij de verschillende modules ook na aanschaf nog kunnen worden verwisseld.

Het is onze missie dat we met dit boek voor iedereen een helder beeld scheppen van wat er gebeurt als het iemand ‘in de rug schiet’, waardoor dit veroorzaakt wordt, hoe dit te voorkomen is en wat men kan doen om er zo snel mogelijk van te herstellen. Dat laatste geldt eveneens voor patiënten met een hernia of met chronische rugklachten.

Boek: Rugpijn, Hernia en Spit, hoe kom ik er vanaf?
ISBN: 9789082807301


 

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?