Blog thuiswerken in tijden van crisis

Thuiswerken

Blog, SlaapFysio Hidde Hulshof, 16-03-2021

De vermoeidheid neemt toe, concentratie neemt af? Hoe gaan wij hiermee om?

Het zijn uitzonderlijke dagen waarin juist veel meer of minder verwacht wordt van mensen in Nederland. Voor beide gevallen geldt dat het dagelijkse ritme en routines verstoord zijn geraakt. Een groot deel van Nederland werkt op dit moment thuis, geen reistijden, later opstaan, later naar bed, allemaal factoren die het eigen bioritme van het lichaam verstoren. Naast al je normale werkzaamheden sta je continu aan om alle informatie omtrent de coronaperikelen zowel privé (nieuws, sociale contacten) als zakelijk (beleid, maatregelen, ondersteuning, etc.) te verwerken. Daarnaast vraagt de zorg voor kinderen, die zich tevens in een unieke situatie bevinden, uiteraard extra aandacht deze periode. 

De kunst om deze dagen scherp en alert door te komen is een vast dag- en nachtritme aan te houden waarin bewust beweging maar ook rust-momenten ingebouwd zijn.

Lees hier: Waarom slapen helpt tegen het coronavirus

Probeer deze tips in acht te nemen en je zult zien dat het energielevel toeneemt en het makkelijker wordt om je aandacht te verdelen op de verschillende taken die op je schouders rusten. Wij wensen je veel succes toe!

Hoe pak je dit aan?

  1. Start de dag met een vaste tijd van opstaan. Een vaste tijd van opstaan heeft veel invloed op onze biologische klok en daarmee de aanmaak van het stresshormoon Cortisol. Door het aanmaken op een vaste tijd van het stresshormoon Cortisol zorg je ervoor dat je frisser ontwaakt. Let op: natuurlijk licht geeft ’s ochtends een boost aan energie, concentratie en je voelt je een stuk beter.
  2. Werk in blokken van 60 minuten en neem 10 minuten bewust pauze. De mini break geeft een ontspanning waardoor je vervolgens effectiever de volgende 60 minuten kan werken.
  3. Verleng je middagbreak, waar mogelijk, naar 60 minuten waarin je jouw 20 minuten work-out kunt doen, want ja de sportfaciliteiten zijn helaas gesloten, of gewoon een lekkere wandeling maakt waarin jij tegelijkertijd kan lunchen. Vervolgens is dit ook het moment waarin de powernap van maximaal 20-25 minuten een effectieve tool kan zijn om de middag energieker, alerter en geconcentreerder door te komen.
  4. Zorg voor voldoende slaap ’s nachts. De aanbevolen hoeveelheid is 7-9 uur en heeft effect op jouw dagelijkse ritme en cognitieve prestaties.

Lees hier: 4 vragen aan de SlaapFysio                                  

Relevante artikelen

Benieuwd naar je Slaapscore?

 

Doe nu de Slaapscore, het kost je slechts een paar minuten! 

Doe nu de Slaapscore?